SKROMNIJI I SRETNIJI

Milijunaš sve rasprodao jer ga novac ne usrećuje

21.11.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Karl Rabeder, austrijski milijunaš, prošle je godine odlučio rasprodati sve svoje nekretnine i poslovno carstvo jer je shvatio da ga novac ne usrećuje. Sad živi od samo 7.500 kuna mjesečno

Jedna od najšokantnijih vijesti u austrijskim medijima 2010. godine bila je ona kad je milijunaš iz Telfsa, Karl Rabeder, objavio da rasprodaje svoje bogatstvo jer je shvatio da je novac kontraproduktivan i ne čini ga sretnim. Novi cilj mu je ostati 'bez ičega'.

Rabeder, koji je odrastao u siromašnoj obitelji i odmalena naučio puno raditi kako bi stekao materijalna dobra, priznao je da je dugo vremena vjerovao da bogatstvo donosi i sreću. No počeo se osjećati kao rob koji radi za stvari koje mu ne trebaju.

Veliku odluku donio je dok je sa ženom bio na odmoru na Havajima. Ondje su potrošili gomilu novca, da bi na koncu shvatili da tijekom boravka nisu upoznali nijednu 'stvarnu' osobu. Osjećali su se kao u nekom filmu – zaposlenici su igrali ulogu prijatelja, gosti su se pretvarali da su važni, ali nitko nije bio stvaran. Osim toga, na proputovanju po Africi i Južnoj Americi osjetio je grižnju savjesti i 'povezanost između njegovog bogatstva i njihovog siromaštva', rekao je u intervjuu za Spiegel

Prodao je prekrasnu kuću u Alpama, vikendicu na jugu Francuske u Provansi, kolekciju jedrilica, Audi A8 i skupocjene dekoracije iz svojih kuća. Usto, osnovao je organizaciju MyMicroCredit koja pomaže zemljama trećeg svijeta te im prebacio sve financije sa svojih računa.

Danas Rabeder smatra da se njegov život poboljšao nakon što je prihvatio skromniji životni stil, a i osjeća se deset godina mlađe. Priznaje da je novac sjajan pomoćnik u početku jer donosi određenu slobodu – omogućio mu je studiranje, koje mu roditelji nisu mogli priuštiti, kao i ostvarenje nekih snova. No shvaća da je napravio grešku misleći da će ga posjedovanje deset puta više novca nego što mu treba učiniti deset puta sretnijim. Dok je bio bogat, ljudi su ga uglavnom gledali kao 'kasicu-prasicu' i bili su zainteresirani za njega samo zbog novca. Jedina stvar za kojom žali je vrijeme – proveo je, kaže, 20 godina živeći život koji mu nije odgovarao.

Sa ženom danas živi u skromnoj kućici od 7.500 kuna mjesečno, radi kao lifestyle coach i drži seminare s temama poput 'Sreća se može naučiti' ili 'Koliko je novca dovoljno za sreću'. Premda ne zarađuje kao prije, zadovoljan je trenutnim poslom, a sve viškove koje zaradi donira organizaciji MyMicroCredit.