MOĆ LJUBIMACA

Mazite li se radije s mačkom ili partnerom?

05.03.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Premda se o velikim mačkama često govori kao o kraljevima džungle, ni one male mačke nisu ništa manje respektabilne u svojim malim kućnim carstvima, s obzirom da ih 95 posto vlasnika ubraja u članove obitelji, otkrilo je novo istraživanje

Dvije trećine vlasnika o drugim ljudima formira mišljenje na temelju toga kako se ponašaju prema njihovoj mački, a čak jedan od deset ispitanih izjavilo je da se radije mazi s mačkom nego s partnerom.

Preko 50 posto ispitanika u novom istraživanju Whiskasa otkrilo je da redovito razgovaraju sa svojim dlakavim ljubimcima. 87 posto vlasnika reklo je da im mačka ublažava svakodnevni stres jer se uz nju osjećaju smireno, više od dvije trećine smatra da ih mačka razumije, a 40 posto smatra da im mačka pruža posebnu pažnju ako se ne osjećaju dobro.

Novo istraživanje, čije rezultate prenosi britanski Daily Mail, pronašlo je i snažnu vezu između kućnih i divljih mačaka. Jedan od četiri vlasnika primijetio je sličnost između svoje i velike mačke, kao što je odmaranje na povišenim mjestima, međusobno timarenje i masaža. Tome u prilog idu i imena, s obzirom da je Tigar najpopularnije ime za mačku u Britaniji.


Preko tisuću ispitanika sudjelovalo je u istraživanju koje su vodili dr. Sandra McCune i stručnjak za mačke Simon King

'Premda se mačke u stereotipima prikazuju kao neovisna i misteriozna bića, jasno je da dijele jedinstvenu i posebnu vezu sa svojim vlasnicima, kao što se to vidi između lavića i njegove mame u divljini', rekla je dr. McCune.

Jedna od najočitijih veza između divljih i kućnih mačaka vidljiva je u sitnim ritualima koji se tiču susreta i igre. 'Gotovo sve što vaša kućna mačka radi, bez obzira na razliku u veličini, može se povezati s divljim mačkama – obje skupine će koristiti tijelo ili glavu kako bi pozdravile osobu ili životinju koja dolazi, dok će ponos pokazati trljanjem ili njuškanjem. Sličnosti u ponašanju uključuju i grebanje, što velike mačke često rade na drveću', rekao je Simon King.

Budući da su mačke među najzaigranijim vrstama na planetu, istraživanje je također pokazalo da vlasnici uživaju poticati takvo ponašanje kod njih i brinuti se na taj način o njima, pa je čak 17 posto ispitanih svojim mačkama uredilo posebne prostore za igranje.