ZBUNJOZA NA KVADRAT

Mala škola: Što su kockice, a što kvadratići?

12.06.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Potaknuti upitima čitatelja i nekim žustrim raspravama na forumu i u redakciji, odlučili smo pojasniti veliku dilemu koju ovih dana ne možete izbjeći, a koja kod mnogih izaziva zbunjenost. Jesu li kockice ili kvadratići? Što je to što nas okružuje?

Svjesni da u moru pogrešnih informacija koje ovih dana stižu sa svih strana najviše mogu ‘nastradati’ djeca, a u najmanju ruku ostati zbunjena, odlučili smo razriješiti dilemu oko kockica i kvadratića. Budući da se ne radi o gotovo retoričkom pitanju ‘što je bilo prije - kokoš ili jaje’, već o vrlo konkretnim činjenicama, osjećamo odgovornost objasniti u čemu je razlika.


E pa, draga djeco, kockice i kvadratići nisu ista stvar. Premda ste vjerojatno u školi to nedavno i učili, razumijemo da vas trenutna situacija može zbuniti. Gledate crveno-bijele kvadrate svuda oko sebe, na navijačkim rekvizitima, zastavicama, majicama, hrani, a na istim se tim mjestima o njima govori kao o kockama. Da, potpuno zbunjujuće. I krivo.

Svatko tko je završio prvi razred osnovne škole upravo se tada upoznao prvo s geometrijskim tijelima - kuglom, kvadrom, kockom, piramidom, valjkom i stošcem, a nakon toga i s ostalim geometrijskim pojmovima, između ostalog geometrijskim likovima - kvadratom, pravokutnikom, trokutom i krugom. Posve je razumljivo da se školsko gradivo zaboravlja, no zato ga je dobro povremeno ponoviti. Čisto da se ne osjećate zbunjeno u situacijama poput ovih. Pa ponovimo...

Kocka
Kocka (ili heksaedar) je geometrijsko tijelo. Spada u paralelepipede, a pravilna je četverostrana prizma - sastoji se od šest jednakih kvadrata, njezinih stranica. Kocka ima 12 bridova i osam vrhova.

Kvadrat
Kvadrat je četverokut s četiri sukladna prava kuta i četiri sukladne stranice. Sve četiri stranice su jednake duljine, a nasuprotne stranice su mu paralelne. Dijagonale su mu jednake te se sijeku pod pravim kutom.

Kocka ima tri dimenzije, kvadrat ima dvije dimenzije. Kocku možete baciti ili premetati po rukama, a kvadrat ne možete.

Sad kad smo ponovili gradivo iz prvog razreda osnovne škole, možemo početi i pravilno upotrebljavati te pojmove.

Dakle, nisu crveno-bijele kockice, nego crveno-bijeli kvadratići. Ako govorimo o hrvatskim obilježjima, dakako. Možda vi imate na umu neke crveno-bijele kocke o kojima mi ne znamo ništa, u to nećemo ulaziti.