STRUČNJACI SAVJETUJU

Mačke također morate cijepiti, a evo i zašto

Bionic
Reading

Uglavnom govorimo i pišemo o zaraznim bolestima i cijepljenju pasa koje je zakonom propisano. No kako, kad su u pitanju mačke, čak ni cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno, vlasnici su obično zbunjeni nakon što shvate da su mogli spriječiti zarazu svoje ljubimice, posebno ako se radi o mački koja boravi izvan stana ili kuće. O tome će vas informirati dr. vet. med. Nenad Kršul

Zarazne bolesti pasa rjeđe su nego prije 15, 20 godina. Vjerujem da je to posljedica prilično redovitog i sistematičnog procjepljivanja. Istina, sporadično izbije zaraza, ali lokalizirana i brzo prođe. Obično je izvorište skupina koja živi u lošim uvjetima, zanemarena. Ponekad bukne u skupinama koje se formiraju od životinja različitog porijekla pa neka od njih donese uzročnika u skupinu kojom se zaraza proširi. To je opasnost za prihvatilišta, ali i za svakog vlasnika više jedinki koji dovodi novu životinju.

Među mačkama koje se okupljaju po hranilištima i žive slobodne bez nadzora i njege, osobito mačića, česte su zarazne bolesti od kojih ne bi oboljele da ih možemo cijepiti.

Cijepljenje mačaka protiv bjesnoće

Cijepljenje mačaka protiv bjesnoće nije zakonski obavezno, ali je preporučljivo za sve one koje izlaze izvan stana jer je mačja narav takva - lovačka, često i ratnička - pa su znatni izgledi za zarazu virusom putem ugriza i krvnog kontakta. Kako je bolest zarazna i za ljude, neizlječiva i smrtna, jaki su to razlozi za redovito cijepljenje.

Protiv bjesnoće mogu se cijepiti zdrave mačke starije od tri mjeseca. Cijepimo jednom te ponavljamo docjepljenja prema uputi proizvođača cjepiva (za 1-3 godine).


ZARAZNE BOLESTI MAČAKA

Virusni rinotraheitis, kaliciviroza i panleukopenija su česte i vrlo zarazne bolesti koje se ponekad munjevito šire među mačkama. Teško se liječe, izazivaju česta uginuća, a u slučajevima preboljenja ostavljaju posljedice.

Cjepivo obično sadrži komponente protiv ove tri bolesti, a cijepimo tako da pri prvom procjepljivanju cijepimo s dvije doze cjepiva mačku stariju od dva mjeseca u razmaku od dva do četiri tjedna te docjepljujemo doživotno svake godine.

Virusni rinotraheitis mačaka

Bolest i uzročnik opisani su prvi put 1958. godine. Virus je veoma otporan i preživljava 154 dana na 4°C i 33 dana na 25°C. Izvor zaraze su mačke koje pokazuju znakove bolesti i one koje samo izlučuju virus.

Virus se nalazi u suzama, iscjetku iz nosa i slini. Nakon zaraze znakovi bolesti se pojave za dva do pet dana. Težina stanja može varirati - od neznatnih do uginuća. Ponekad obole cijele zajednice.

Oboljeli dobiju povišenu temperaturu, kišu, sline, suze, pojavi se iscjedak iz nosa, otežano dišu, izgube tek i mršave. U ustima često zapažamo ojedine. Bolest obično traje od dva do tri tjedna.

Kaliciviroza

Često je klinički ne možemo razlikovati od rinotraheitisa. Izvor zaraze su zaražene mačke - iscjedak iz oka, nosa i usta sadrži virus. Virus u vanjskoj okolini preživljava desetak dana i dulje.


Lako je moguća zaraza hranom, vodom, posuđem, rukama, odjećom, ležajem, kavezom… Pri kihanju čestice sline lete i preko dva metra udaljenosti. Najčešće obole mladi i necijepljeni mačići, osobito na hranilištima i u skloništima.

Virus uzrokuje oštećenja sluznice usta, kihanje, upalu oka i pluća. Ponekad je cijeli nosić prekriven krastama.

Panleukopenija

Uzročnika bolesti poznamo od 1928. godine. Virus je otporan u vanjskoj sredini pa se bolest širi zagađenom sredinom, predmetima, hranom, posuđem... Izlučuje se izmetom, mokraćom, slinom i iscjetkom iz nosa.

Znakovi bolesti pojave se obično od četiri do deset dana poslije zaraze. U početku tjelesna temperatura raste, potom spadne naglo, ispod normalne. Mačka je snuždena, odbija hranu, pokazuje interes za vodu, ali ne pije. Pogrbljena je zbog bolova u trbuhu. Krvna slika pokazuje jak pad broja leukocita (po čemu je bolest i dobila ime).

Obično se oporave mačke koje prebole devet dana. Moguća su i perakutna uginuća bez prethodnih znakova bolesti. Ponekad je smrtnost i 100 posto. Bolest se može prenijeti s majke na plod prije poroda.

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr.

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na stranici www.veterinar.com.hr