O UKUSIMA SE NE RASPRAVLJA

Kinezi promoviraju jaja kuhana u mokraći

14.03.2011 u 14:09

Bionic
Reading

Kineska tradicionalna kuhinja sadrži razna, neka vrlo ukusna jela. No jaja kuhana u mokraći dječaka nije jedno od njih. Ali bez obzira na to koliko se mi ježili, kineski kuhari nadaju se da će njihova proljetna jaja postati specijalitet u svijetu

Kuhana proljetna jaja u mokraći dječaka već su tisućama godina specijalitet u Dongyangu u pokrajini Zhejiang na istoku Kine. Kinezi odnedavno žele proširiti svoje oduševljenje ovim jelom i izvan svoje zemlje. Kineski naziv ovog bizarnog jela 'tong zi dan' doslovce znači 'dječačko jaje'.

'Urin se prikuplja u lokalnim školama, a najbolji je onaj od desetogodišnjaka. Svi pišaju u kante i prikupljamo svježi urin svaki dan', objašnjava glavni kuhar Lu Ming

Jaja koja u Kini imaju posebno kulturološko značenje, na ovaj se način kuhaju samo u proljeće. Njihova priprema traje gotovo 24 sata. Prvo ih namaču u urinu, a zatim kuhaju u njemu dovoljno dugo da se raspucaju i da urin prodre skroz kroz ljusku.

'Jaja su ukusna i zdrava. Pomažu sniziti temperaturu i dobra su za koncentraciju ako se osjećate loše ili pospano. Pojačali smo promoviranje proljetnih jaja jer želimo da i ljudi izvan Kine imaju priliku uživati u specijalitetima naše kuhinje', kaže Lu Ming koji trenutno radi na promociji za izvoz.

Sve što mi imamo za reći jest - imamo prilično snažan osjećaj da će se Kinezi razočarati reakcijama svijeta na njihov 'specijalitet'.