RECIKLIRANJE I PAMETAN DIZAJN

Jedrilica od plastičnih boca prešla 25.000 km

26.07.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Jedrilica Plastiki, napravljena od 12.500 recikliranih plastičnih flaša, pristala je u Sydney nakon četiri mjeseca putovanja Pacifikom koji je njezina posada poduzela da bi ojačala svijest o štetnosti plastičnog otpada

Osamnaestmetarski katamaran Plastiki prešao je od polaska iz San Francisca 20. ožujka ove godine do pristanka u Sydney 25. srpnja oko 15.000 kilometara. Posada, koja se borila protiv oceanskih oluja, pristala je pritom na Samoi te još nekoliko otočnih lokacija.

Tridesetjednogodišnji vođa šesteročlane ekspedicije i potomak čuvene bankarske obitelji David de Rothschild bio je presretan kad je Plastiki napokon pristao u luku ispred Australskog nacionalnog pomorskog muzeja. Dočekalo ih je preko 100 ljudi koji su im pljeskali.

De Rothschild je dobio ideju za svoje putovanje nakon izvještaja Ujedinjenih naroda o zagađenju oceana 2006. Zaključio je da bi trebalo još jednom naglasiti da bi se trebala dizajnirati plastika koja se može upotrebljavati na različite načine.

Jedrilica Plastiki dobila je ime po splavi Kon-Tiki kojom je 1947. Thor Heyerdahl preplovio Pacifik, a i ona je bila u potpunosti napravljena od materijala koji su se mogli reciklirati, dok je energiju dobivala od solarnih ploča i vjetra. Inače, plastičnu ambalažu Plastikija zajedno drži organsko ljepilo, a za glavni je jarbol iskorištena stara aluminijska cijev za navodnjavanje.

Putovanje je trajalo 128 dana, a šesteročlani tim živio je u kabini od oko 30 kvadratnih metara. Prali su se morskom vodom, a jeli konzerviranu i sušenu hranu te povremeno povrće koje su uzgajali na jedrilici.

David de Rothschild prvotno je namjeravao reciklirati Plastiki, no sad smatra da bi bilo bolje zadržati ga kao podsjetnik na opasnost od zagađenja.