SAVJET STRUČNJAKA

Je li neuobičajeno da maltezer ima plave oči?

12.06.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Jedna čitateljica pita se koliko je neuobičajeno to što njena maltezerica ima plave oči. Dr. vet. med. Nenad Kršul spremno joj je odgovorio – u pitanju je posebnost koja nema nikakav utjecaj na zdravlje psa

Dr. vet. med. Nenad Kršul primio je pitanje čitatelja vezano uz plave oči ženke maltezera. Evo što je čitatelj napisao

'Poštovani!

Moja maltezerica je pred mjesec i pol oštenila četiri zdrava štenca koji lijepo napreduju. Zdravi su i veseli, ona ih doji, a dajem im od trećeg tjedna pseću hranu Royal Canin Mini Starter.

Nedvojbeno je da su štenci čistokrvni maltezeri, iako nemaju rodovnicu. Međutim, zbunjuje me jedna ženkica koja ima plave oči.

Svih četvero su imali tamnoplave oči nakon što su progledali, a kasnije, dok su trojima oči potamnile u crne, jednoj ženkici su posvijetlile i imaju lijepu svijetloplavu boju. Ona je također zdrava i živahna i rekla bih da nema nikakvih problema s vidom, ali mi je jako neobično da maltezer ima plave oči.

Njuškica joj je crna kao i ostalima i ova ženkica mi je posebno lijepa baš zbog plavih očiju. Možete li mi reći o čemu se ovdje radi i treba li me zabrinjavati plava boja očiju maltezera?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav od Danele!'


Odgovor dr. vet. med. Nenada Kršula donosimo u cijelosti

'Dobro došli!

Kod maltezera je boja oka pasminska odlika te bi plavo oko značilo da psić ne odgovara pasmini i ne može dobiti rodovnicu. Sama boja šarenice nasljeđuje se kombinacijama više gena koji utječu na pigmentiranost šarenice u epitelnom sloju i stromi, što određuje koja će valna dužina svjetlosti biti reflektirana od nje.

Kod bijele mačke plavo oko vrlo vjerojatno znači da je gluha no za maltezera ne znam za takav podatak. Vrlo vjerojatno će psić biti sretan i neobičan!

Želim Vam puno sreće i tek malo brige!

Nenad'

Ako imate pitanja ili tražite rješenje problema vezanih uz svoje kućne ljubimce, javite nam se mailom na adresu funbox@t-com.hr.

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr