U ASTEROIDNOM POJASU

Hubble snimio neobičnu pojavu

08.11.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Svemirski teleskop Hubble je u blizini asteroida poznatog kao P/2013 P5 snimio neobičan fenomen. Na fotografiji jasno se vidi šest tragova prašine koji izlaze iz aktivnog asteroida

Neobičan fenomen koji je svemirski teleskop Hubble snimio prilično je zbunio znanstvenike. Aktivni asteorid P/2013 P5 snimljen je sa šest krakova prašine.

'Bili smo potpuno zbunjeni kad smo to vidjeli. Ono što je stvarno neobično je da se struktura tih krakova dramatično mijenja u samo 13 dana nakon što asteroid izbaci prašinu. To nam je također bilo veliko iznenađenje. Teško je uopće vjerovati da je u pitanju asteroid', rekao je David Jewitt, glavni znanstvenik Kalifornijskog sveučilišta koji istražuje tu pojavu.


Dok ostali asteroidi izgledaju kao sitne točke svjetlosti, P/2013 P5 više sliči na svijetle mlazove prskalice za travnjak. Asteroid je zadnjih pet mjeseci izbacivao prašinu s vremena na vrijeme, a astronomi vjeruju da je to zbog toga jer mu se brzina rotacija povećala do te mjere da mu se površina počela raspadati.

Asteroid je dugačak oko 427 metara sada tako ima šest krakova prašine koji se stalno postepeno mijenjaju. Astronomi će nastaviti promatrati objekt kako bi saznali hoće li se pojaviti još jedan krak na ekvatoru što bi bio definitivni znak da se asteroid raspada zbog vlastite rotacije.

Satelit Pan-STARRS na Havajima je prvi spazio neobičnu pojavu.