VETERINARI PODIJELJENI

Hoćemo li kućne ljubimce liječiti marihuanom?!

12.06.2014 u 09:33

Bionic
Reading

Medicinska marihuana sve je više prihvaćena kao sredstvo ublažavanja boli i mučnine vezane uz kemoterapiju, epileptične napade i virus HIV-a u Americi i Europi. No sad su se javili i vlasnici kućnih ljubimaca, veterinari i alternativci koji tvrde da ista stvar pomaže i ljubimcima - ublažava im bol i kronične bolesti

Među njima je veterinar iz Los Angelesa, Doug Kramer, koji je za Associated Press rekao da se osjeća obaveznim progovoriti o korisnosti lijeka: ‘Umorio sam se od eutanaziranja ljubimaca, kao da nisam radio baš sve što je u mojoj moći da im olakšam život. Osjećam se kao da sam ih iznevjerio.’

Kramer je spornu metodu isprobao na vlastitom psu, sibirskom haskiju Nikiti, kojoj je davao kanabis posljednjih tjedana života nakon operacije nekolicine tumora. Nikita ne samo da je prestala cviliti nakon konzumacije kanabisa, već je i počela jesti, dobila na težini i ponovno ga dočekivala na vratima. ‘Nikita je bila u lošem stanju i prestala je jesti. Iscrpio sam sve moguće dostupne lijekove kako bih joj ublažio bolove, čak i steroide. Tada je već bilo pitanje kvalitete života i činilo mi se da sam isprobao sve da bih joj ublažio patnju’, rekao je za Associated Press.


Kramer i Nikita dobili su još šest zajedničkih tjedana tijekom kojih joj je bol bila svedena na minimum i u kojima je uživala prije nego što su je eutanazirali. Kramer je također napomenuo da je svjestan toga da marihuana nije lijek, ali i da je oslobodila njegovog psa patnje i poboljšala mu kvalitetu života posljednjih dana.

Skepsa zbog nedostatka istraživanja

Studija koju su provele dvije bolnice u Coloradu između 2005. i 2010. pokazala je da se u tom periodu povećao broj pasa primljenih zbog predoziranja marihuanom, što se poklapalo s povećanjem broja licencija za lijekove na bazi THC-a.

Premda je u Hrvatskoj marihuana dekriminalizirana, još uvijek se ne koristi u medicinske svrhe pa ni veterinari nemaju previše iskustva s problematikom. ‘Doista o upotrebi marihuane ili njezinih derivata nemam iskustava. Nedavno sam vodio razgovor s vlasnicima psa koji je imao tumor kosti, zbog kojeg smo planirali amputaciju noge, o eventualnoj upotrebi ulja konoplje. U tu svrhu potražio sam iskustva i podatke. Kao i kod mnogih drugih stvari, mnogo je različitih iskustava i mišljenja, no zapravo suvislih, utemeljenih istraživanja nisam uspio pronaći.

Nakon amputacije bolove smo suzbijali drugim lijekovima te je kujica uspješno prebrodila oporavak nakon operacije. Bojao sam se jer nisam pronašao reference o dozi, nisam svjestan ukupnog djelovanja i jednoobraznosti djelovanja sredstva, kao i popratnih djelovanja', pojasnio nam je dr. vet. med. Nenad Kršul.

Ipak, zagovornici korištenja marihuane u medicinske svrhe tvrde da ona u umjerenim dozama može imati velike koristi za bolesne kućne ljubimce.


Dvije tvrtke iz Seattlea, Canna-Pet i Canna-Companion, koje vode muž i žena, oboje veterinari, dr. Sarah Brandon i dr. Greg Copas, prodaju proizvode na bazi konoplje za kućne ljubimce. Brandon je za NBC rekla da oni već godinama proučavaju učinak i posljedice konzumacije medicinske marihuane, no priznaje da ne postoje znanstveni testovi koji bi mogli dokazati tu korist. Nadaju se da će njihova saznanja potaknuti znanstvenike da istraže taj potencijal.

Dr. Cynthia Graves iz Philadelphije, koja se bavi alternativnom veterinom, rekla je također za NBC da preporučuje ‘dodatak prehrani na bazi marihuane’ za pse koji osjećaju snažnu tjeskobu ili bolove. ‘Nema sumnje da je ovo vrlo korisno za neke pacijente’, rekla je.

Drugi stručnjaci smatraju da je potrebno puno više istraživanja i dokaza prije nego što se medicinska marihuana redovno počne pripisivati životinjama. Primjerice, dr. Robin Downing, ravnateljica bolnice Downing Center for Animal Pain Management u Windsoru u Coloradu, rekla je za NBC da je mogućnost nanošenja štete puno veća od mogućnosti pomaganja i ublažavanja boli. ‘Nemamo pouzdanih podataka o učinkovitosti lijeka kod životinja, zapravo nemamo nikakve podatke, kao što nemamo pouzdane podatke o doziranju’, istaknula je.

Marihuana kod životinja može izazvati trovanje

U tom su smislu skeptični i naši veterinari. Kršul je istaknuo da pacijenti i na dozvoljene i regularne lijekove mogu reagirati atipično, zbog čega u slučaju svake tvari koja se koristi za liječenje treba što temeljitije upoznati mehanizme djelovanja na organizam, jednoobraznost djelovanja, sigurnost primjene...


‘Liječnici i veterinari u prilikama kada primijete nove ili neuobičajene reakcije, koje mogu pripisati djelovanju lijeka, izvještavaju agencije za lijekove i proizvođače te na taj način unapređuju ukupna znanja i o lijekovima koje koriste dulje vrijeme. Djelovanja tvari na različite vrste nisu uvijek ista. Na primjer, metronidazol (jedan od antibiotika) kojim liječimo neke infekcije kod gmazova može poticati apetit, diazepam (vrsta sredstva za smirenje) može kod mačaka ponekad izazvati uzbuđenje, paracetamol (sredstvo za snižavanje temperature) kod psa i mačke je opasan jer vrlo često izaziva zastoj bubrega... Indijskom konopljom je moguće izazvati trovanje koje može varirati od dezorijentiranosti, mučnine, grčeva i obamrlosti do zastoja disanja i smrti. Dakle mislim da treba čekati rezultate istraživanja i širi uvid’, zaključio je Kršul.

Premda je medicinska marihuana dostupna ljudima u 20 američkih država, još uvijek se smatra ilegalnom drogom prema federalnom zakonu. Liječnici u državama u kojima je dozvoljena mogu pacijentima izdati recept i preporučiti konzumaciju, no veterinare zakon ne štiti na taj način.