KLUBOVI I AKADEMIJE

Gdje na Zemlji možete postati jedi?

31.03.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Vjerojatno postoji još (skrivenih) škola jedija, no Akademija u Čileu i Klub u New Yorku su među poznatijima i nitko neće imati nikakvih problema s članstvom – sve što potencijalnim učenicima treba je dobra volja

Flynn Michael možda naziva svoje učenike 'šmokljanima koji vole 'Ratove zvijezda', no on je također i jedan od njih. Štoviše, on je osnivač njujorškog Kluba jedija u kojem poučava kako koristiti silu.

Pravo ime Flynna Michaela je Michael Brown i prije nego što je postao osnivač Kluba jedija bio je inženjer iz Brooklyna. Za sebe kaže da je ljubitelj znanstvene fantastike i heavy metala.

Dok je rastao na Rhode Islandu, pogledao je četvrti dio serijala Ratova zvijezda (koji je prvi snimljen 1977.) 32 puta i otada je maštao da će jednog dana i on trenirati postati jedi baš kao i Luke Skywalker. Njegova strast postala je javna kad je u Greenwich Villageu prvi put organizirao borbu svjetlosnim mačevima za Noć vještica 2005. godine.

Nakon 2005. počeo je stvarati filozofiju za urbanog jedija. Duhovnom dijelu pridružio je svoje poznavanje borilačkih vještina, plesa te mačevanja.

Svi novi učenici Kluba jedija dobivaju jeftine tvorničke svjetlosne mačeve, a napredni sami izrađuju svoje oružje.

'Jedi nije jedi dok sam ne napravi svoj mač', kazao je Flynn Michael.


Osim što se klub redovno sastaje jednom tjedno, članovi često odlaze zajedno na razne konvencije  demonstrirati svoju vještinu. Znaju raditi koreografije čak i na rođendanima.

Naravno, ovo nije jedini primjer duhovne primjene čuvenog znanstvenofantastičnog serijala - oko 15.000 Čeha deklariralo se jedijima u zadnjem popisu stanovništva, a tu je i Akademija jedija u Čileu

William Berrueta cijeli je život maštao o tome da će jednog dana uspješno kombinirati svoju strast za borilačke vještine i ljubav prema 'Ratovima zvijezda'. To je i ostvario iste godine kada je osnovan njujorški Klub jedija.

Instruktor tekvandoa Berrueta 2005. otvorio je Akademiju za jedije u Čileu potaknut putujućom izložbom 'Ratova zvijezda' koje je te godine posjetila njegovu domovinu. Mladim entuzijastičnim ljubiteljima znanstvene fantastike nije dugo trebalo da se okupe oko 46-godišnjeg instruktora i prvi hram jedija je nastao.

Akademija za jedije u Quilpuéu otvorila je vrata dvadesetorici učenika u dobi između šest i 12 godina. Nakon što je o njima bio prilog na BBC-u stekli su međunarodnu slavu.

'Htio sam napraviti akademiju što vjernije filmovima, pa su moji 'padawani' djeca koja će tijekom tri mjeseca učiti jogu, meditaciju i metode samoobrane. Također će steći i osnove metoda opuštanja kako bi stekli koncentraciju neophodnu za poboljšanje svojih fizičkih vještina', rekao je William Berrueta.

Mali učenici u Akademiji za jedije nose odjeću kakvu jediji inače nose u filmovima, a vježbaju svjetlosnim mačevima koje je Berrueta sam dizajnirao. Tijekom demonstracija koriste skuplje svjetlosne mačeve uvezene iz SAD-a.

William Berrueta se nada kako će jednog dana moći napraviti lanac sličnih akademija.