SVEJEDNO OPREZ

Dokaza o namjernom postavljanju otrova nema

  • Autor: Ana Sorić
  • Zadnja izmjena 01.03.2013 15:23
  • Objavljeno 01.03.2013 u 15:23
azil psi sisak

azil psi sisak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Nakon što se posljednjih tjedan dana podigla prašina oko bacanja otrova na zelenim površinama u Zagrebu, a zatim i u drugim hrvatskim gradovima, reakcije stižu sa svih strana, uključile su se nadležne institucije, od Veterinarskog fakulteta do policije, no konkretnih službenih podataka još uvijek nema. Osim onih koji ukazuju na to da nema ni mjesta za paniku

Dosad objavljivane brojke bile su uglavnom kontradiktorne i neusklađene - od četiri do više od deset slučajeva uginulih pasa. Upravo zato, smatraju na Veterinarskom fakultetu, jako je važno osvijestiti građane da dođu do prave informacije i da ne podižu paniku bez opravdane osnove.

Kako nam je u razgovoru rekao dr. vet. med. Marin Torti, s Klinike za unutarnje bolesti pri Veterinarskom fakultetu, kod njih nije zabilježen povećan broj zaprimljenih slučajeva trovanja kod životinja.

'U Kliniku za unutarnje bolesti prije 15-ak dana primljena su tri psa koja su došla s istog područja. Prvi od ta tri bio je u vrlo teškom stanju, opasnom po život, imao je znakove od strane živčanog sustava (trzanje, grčenje, povišena tjelesna temperatura), drugi je imao samo blage trzaje, a treći nije imao gotovo nikakvih simptoma. Važno je naglasiti da su sva tri psa preživjela, da nije bilo uginuća', objasnio je dr. Torti.

No zbog situacije postavljena je sumnja u trovanje, no nikako nije moglo biti utvrđeno čime su se otrovali s obzirom na to da se većina toksikoloških analiza vrši na tijelu uginule životinje, što u ovom slučaju nije bilo moguće.

'Po mojim osnovnim saznanjima kod nas na fakultetu nisu primljena tijela uginulih životinja koja su otrovana i od ta tri psa do danas nije bilo nikakvog povećanja broja zaprimljenih pasa kod kojih se sumnja u trovanje', dodao je dr. Torti.


Kako smo doznali iz Policijske uprave zagrebačke, do jučer je policija izlazila na teren i intervenirala na prijave građana na području Trnja, Medveščaka i Maksimira, gdje su pronađene sumnjive materije koje su zatim poslane na analizu. U toku jučerašnjega dana zaprimljene su dojave na različitim lokacijama u Zagrebu – na području Dubrave, Medveščaka, Novog Zagreba, Peščenice i Susedgrada gdje su također pronađene sumnjive materije i poslane na analizu nadležnim institucijama.

'Zasad nema rezultata analize. Bilo je još nekih dojava, ali se pokazalo da se ne radi o sumnjivim ili opasnim tvarima. Nalazi za otrove još se čekaju, ali nisu sve dojave bile relevantne, nisu u svim dojavama pronađene sumnjive tvari', rekli su u policiji.

PUZ je također pozvao građane da ako uoče potencijalno sumnjivu tvar ili osobu koja postavlja potencijalno opasnu tvar, a uglavnom se radi o javnim površinama i otvorenim prostorima koje posjećuju ljubimci i druge životinje, neka nazovu i prijave na broj 192 ili nadležnoj policijskoj postaji.

Luka Oman, Prijatelji životinja:

'Cilj svega je osvijestiti građane da prijavljuju slučajeve trovanja i da institucije na to gledaju ozbiljnije nego dosad'

Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja također je bio oprezniji u izjavama vezanim uz trovanje pasa: 'Sigurno je da ima smrtnih slučajeva, ima otrova, ali ne želim navoditi konkretne lokacije. Ljudi trebaju paziti na pse, kao i na djecu, ali s točnim brojkama ne bih baratao.'

No istaknuo je problem koji smatra puno važnijim u nastaloj situaciji, a to je da građani dosad nisu uopće ili su puno rjeđe prijavljivali slučajeve trovanja. Naime, što će potvrditi i svaki veterinar, slučajevi trovanja kućnih ljubimaca na javnim površinama ili u dvorištima kuća postoje uvijek, no oni se rijetko prijavljuju, a još rjeđe istražuju.

'Točno je da građani nisu trovanja prijavljivali policiji ni veterinarskoj inspekciji. Oni bi to stavili samo na forum, a to je kao da se nije dogodilo… Također, nadležne institucije dosad generalno nisu postupale dovoljno ozbiljno, a policija nije postupala kako treba na prijave. Građani nisu inspektori i ne moraju donositi dokaze. Policija to treba ozbiljno shvatiti jer su otrovi potencijalno opasni za ljude. Cilj je svega osvijestiti građane da prijavljuju slučajeve trovanja i da institucije na to gledaju ozbiljnije nego dosad', objasnio je Oman.

U Zagrebu se u subotu u 12 sati na Cvjetnom trgu trebao održati prosvjed građana kako bi se potaknula istraga i pronašli eventualni krivci za trovanje životinja, no kako saznajemo iz PUZ-a prosvjed se neće održati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!