PET MINUTA SLAVE

Dobro došli u Hollywood, pardon Hollinwood

13.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Britansko mjestašce Hollinwood ima vrlo sugestivno ime, no ne zavaravajte se, tamo nema nijedne filmske zvijezde, štoviše, srušili su zadnju kino dvoranu prije dvije godine. No, priča oko zabačenog mjesta zavrtila se nakon što je netko napravio repliku holivudskih slova i postavio ih na autocestu, tik do ulaza u gradić

Hollinwood, mjesto pet kilometara udaljeno od Manchestera, doživjelo je svojih pet minuta slave nakon što je netko napisao ime mjesta u obliku holivudskih slova te ih postavio uz obližnji autoput. Gradske starješine su se zabrinule zbog neslane šale jer, kažu, Hollinwood ima 'prijateljski ugovor' s Los Angelesom i ovo bi ga moglo ugroziti.

Holivudska tipografija je ekspresno uklonjena, no što se može vidjeti u Hollinwoodu? Pa, ukratko, ništa. Prije dvije godine je srušena zadnja kino dvorana i jedino što je preostalo kao nekakav urbani trademark, priča je o neobičnoj stanovnici iz 18. stoljeća.

Davno preminula Hannah Beswick patila je od fobije što će nakon smrti biti pokopana te je naložila u oporuci da je nakon smrti moraju ostaviti iznad zemlje. Kada je umrla 1758. obitelj ju je dala balzamirati i ostaviti u kući, gdje su doktori redovito provjeravali neće li se gospođa možda vratiti u život. Doduše nisu uzeli u obzir da je proces balzamiranja smrtonosan, tako da bi i u nebuloznom slučaju da je žena bila još uvijek živa, nakon toga definitivno bila mrtva.

Nakon 110 godina stanovnici su konačno shvatili da se mušičava Hannah ipak ne misli vratiti među žive te su je dali pokopati. Muzej posvećen njezinim ostacima još uvijek zabavlja slučajne prolaznike koji, valjda zbog krivog skretanja na autoputu, završe u Hollinwoodu.