ČUDNI PROROCI

10 životinja koje predviđaju sportske rezultate

08.06.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Mnoge su se životinje dosad okušale u prognoziranju sportskih rezultata, no najveći je uspjeh, kako u prognozama, tako i kod publike, imala prva među njima - hobotnica Paul. Nakon nje uslijedili su magarci, ljame, majmuni, a za ovo nas Svjetsko prvenstvo zasad čekaju jedna kornjača i jedna panda. Hoće li biti uspješni? Tek ćemo vidjeti!

Hobotnica Paul

Najslavnija među životinjskim sportskim prognozerima, koja je ujedno i pokrenula trend animalnih vizionara, jest hobotnica Paul koja je boravila u akvariju u njemačkom Oberhausenu. Prognozom rezultata nogometnih utakmica bavila se između 2008. i 2010. i ponosni je vlasnik rekorda točnih predviđanja - imala ih je 20 od 22. Svjetsku je slavu stekla za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici kad je uspio točno pogoditi osam mečeva, uključujući finale.


Paul je predviđao rezultate uzimajući hranu iz jedne od dviju posuda, obilježenih zastavama protivničkih momčadi u utakmici koja slijedi. BBC ga je stavio na stoto mjesto liste ‘Najiritantniji ljudi 2010. godine’, a iste godine ga je iranski predsjednik spomenuo u jednom od svojih govora. Uginuo je krajem 2010. godine.

Magarac Larry

Hobotnica Paul je ostavila takav trag da nakon nje gotovo da nije bilo velikog sportskog događanja bez vidovite životinje. Ni Olimpijske igre u Londonu 2012. nisu bile iznimka. Daily Telegraph je angažirao magarca Larryja kojem bi ponudio dvije kante hrane s oznakama ‘Y’ i ‘N’ (da i ne) i postavio pitanje vezano uz neki sportski događaj. Prva kanta koju bi Larry odabrao smatrala se točnim odgovorom.


Nažalost, Larry nije ni blizu dosegao popularnost hobotnice Paula jednostavno zato što je imao osam točnih i devet netočnih predviđanja.

Orangutan Eli

Super Bowl je vjerojatno najvažniji sportski događaj godine u SAD-u pa ne čudi da postoji nekoliko prognozera najveće utakmice američkog nogometa u svijetu. No, od nekoliko orangutana, nosoroga, jedne deve i jednog sumatranskog tigra, najviše se ističe orangutan Eli iz zoološkog vrta u Salt Lake Cityju.

Eli je od 2007. godine nepogrešiv, a njegova je metoda vrlo jednostavna. Čuvari mu daju dvije papirnate kacige s grbovima klubova, a ostalo je na njemu. Ove godine je bez razmišljanja odabrao kacigu Seattle Seahawksa koji su slavili s uvjerljivih 43-8.

Ovca Sonny Wool

Također vrlo popularna među prorocima sportskih rezultata je i novozelandska ovca Sonny Wool koja je vrlo uspješno pogađala rezultate Svjetskog kupa u ragbiju 2011. godine. Princip predviđanja vrlo je sličan prethodnicima - ovca bira između dvije kante hrane obilježene simbolima reprezentacija i, kao što smo već naveli, Sonny je u 70 posto slučajeva bio uspješan.


Kako je vrlo brzo postala popularna, ovca je dobila i svoju web stranicu, no zbog prijetnji smrću koje su stigle na njenu adresu, Sonny Wool je već nekoliko godina pod 24-satnom zaštitom.

Slonica Citta

Za Europsko prvenstvo u nogometu koje se 2012. godine održavalo u Poljskoj i Ukrajini, vladala je prava pomama u potrazi za idealnim životinjskim prognostičarom. Zoološki vrt u Krakowu dao je svoj doprinos odabravši kao vidjelicu slonicu Cittu koja je dobila dvije jabuke, jednu oslikanu poljskom, a drugu grčkom zastavom. Citta u tom nije bila pretjerano uspješna jer je njezin odabir pao na Poljsku, a utakmica je završila neriješenim rezultatom.

Ipak, mora joj se priznati važan pogodak, a to je finalni meč Lige prvaka između Bayerna i Chelseaja u kojem je londonska momčad trijumfirala.

Tvor Fred

Kao jedan od domaćina Eura 2012. Ukrajina je dala svoj odgovor na slonicu Cittu i to u obličju slađušnog tvora Freda. Fred je rođen u ukrajinskom gradu Kharkivu i Ukrajinci su se tad hvalili da imaju najslađu i najkomunikativniju životinju prognozera. Iako Fred i nije bio toliko loš u svojim prognozama, ipak nije ni blizu dosegao popularnost hobotnice Paula. Gdje je i kako je danas, nažalost nismo uspjeli saznati.

Dalai ljama

Britanci su naprosto poludjeli od sreće kad je hobotnicu Paula kao nogometnog proroka zamijenila Dalai ljama. Da, ljama koja se zove Dalai. Liga prvaka je 2012. godine dobila ovog neobičnog prognozera koji je, začudo, vrlo rado prihvatio svoje nove dužnosti. Dalai je stanovnik parka za ljame Ashdown u Engleskoj i bio je prilično uspješan u prvim predviđanjima, no nakon toga od njega ni traga ni glasa.

Navodno je silno želio postati maskota nogometnog kluba Chelsea, ali do te suradnje ipak nije došlo. Nadamo se da je Dalai ljama pronašao neki drugi smisao života.

Četiri vidjelice za ZOI

Zimske Olimpijske igre u Sočiju donijele su nam četiri dražesne životinje koje su predviđale sportske rezultate - delfina Juno, tuljana Busyu i vidre Ashleyja i Harryja.

Juno je bila spašena od krivolovaca u Pacifiku i smještena u morskom akvariju u Sočiju, a prema riječima čuvara, bila je izvrsna u predviđanju spola još nerođenih beba trudnica koje su ondje sudjelovale u terapijama uz pomoć delfina.

Ozlijeđeni tuljan Busya pronađen je kako pluta na ledenoj santi sjeverno od Krima. Također je smješten u Sočiju gdje su se veterinari dugo borili za njegov život. Busya je bio vrlo uspješan u predviđanjima, a njegova metoda nije bila nimalo uobičajena - birao je jednu od dvije karte ukrašene grbom kluba ili reprezentacije.

Vidre Ashley i Harry bile su već iskusni sportski prognozeri kad su krenule OI - već su neko vrijeme predviđale rezultate hokejske lige i umjetničkog klizanja.

Potencijalni prognozeri za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Panda

Još uvijek nije sigurno tko će ove godine među životinjama biti prognostički hit. U konkurenciji su zasad jedna panda i jedna kornjača.

Centar za istraživanje pandi u Chengdu u Kini objavio je da su ‘pozvali’ jednu od pandi za previđanje rezultata u Brazilu. Još nije poznato je li panda prihvatila izazov, no iz centra poručuju da će koristiti metodu odabira hrane označene zastavom ili penjanje na drvo po zastavu. Naravno da mnogi to smatraju samo medijskom patkom za privlačenje pažnje, no tek ćemo vidjeti hoće li panda doista biti uspješna.

Potencijalno popularna kornjača

Kornjača Cabecao

Poznata brazilska velika kornjača pod imenom Cabecao odabrana je među mnogim životinjama u Brazilu za prognoziranje nogometnih rezultata. Doduše, Cabecao će prije svake utakmice reprezentacije Brazila prognozirati rezultat, a hoće li imati interesa za druge nogometne timove, tek ćemo vidjeti.