zelena opcija

Zelena lista na izbore za EU parlament izlazi samostalno, uz podršku stranke Zeleni forum

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2019 12:41
  • Objavljeno 24.04.2019 u 12:41

Nenad Matić

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Zelene liste i kandidat na listi za izbore za Europski parlament Nenad Matić u srijedu je rekao da na izbore za EU parlament izlaze samostalno kao najrespektabilnija zelena politička opcija u Hrvatskoj, te da ih je u želji da se okupi sva zelena scena, podržala i politička stranka Zeleni forum koja ne izlazi na izbore

"Zelena lista poziva na suradnju sve manje stranke, sve zelene stranke, sve udruge i sve aktiviste, nezavisne vijećnike, koji žele pridonijeti da zelena ideja u Hrvatskoj zaživi i da ostvari što bolji rezultat i na izborima te da utječemo na društvene procese u Hrvatskoj", rekao je Matić u prostorijama stranke na konferenciji za medije o temi "Političko okrupnjavanje zelene scene".

Objasnio je da ih je Zeleni forum podržao jer je u programu i kandidatima Zelene liste prepoznao politiku istovjetnu svojoj.

Matić je istaknuo da se njihovi napori temelje na tome da pokušavaju u jedinicama lokalne samouprave gdje ima niz problema s gospodarenjem otpadom, zajedno se boriti s udrugama i pojedincima kako oni koji zarađuju na gospodarenju otpadom, uz podršku lokalnih čelnika i djelatnika Ministarstva ili ministra i njegovih suradnika, to ne čine na štetu građana i njihova zdravlja. Rekao je da su zbog te svoje borbe u Sisku dobili i podršku stranke Zeleni forum, a bore se, primjerice, i u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Jastrebarskom, Koprivnici, Zatonu Obrovačkom.

"Teme zaštite okoliša, održivog razvoja, gospodarenja otpadom, ali i obnovljivih izvora energije, energetske obnove zgrada, zdrave prehrane - teme su koje želimo nametnuti u kampanji i na kojima želimo dobiti povjerenje građana i nadamo se i želimo da one budu bitne građanima u Hrvatskoj", istaknuo je Matić.

Naglasio je kako su u Europskoj uniji (EU) te teme aktualne i kako u EU zeleni imaju vrlo visok rejting i ostvaruju dobre rezultate. Dodao je kako se u Zelenoj listi nadaju, da će uz potporu niza malih stranaka i udruga, ostvariti izborne rezultate na ovim izborima za Europski parlament, ali da im je to i uvertira da na parlamentarnim izborima imaju jednu veliku, zajedničku zelenu platformu.

Tajnik stranke Zeleni forum Arpad Kiš rekao je da podržavaju Zelenu listu kako bi se svi zeleni okupili u jednu stranku da budu jači, da ne budu razjedinjeni te da poluče što bolje rezultate na izborima za Europski parlament. Rekao je da dolazi iz Siska te da u Sisačko-moslavačkoj županiji imaju dva veća problema - to je planirano odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u općini Dvor te odlagalište otpada za tvrtku Rijekatank u predgrađu Siska. Istaknuo je kako su protiv toga i građani koji se bave ekološkim uzgojem povrća i voća i zato su najavili i prosvjed 4. svibnja.