potegnulo se pitanje

Plenković o vođenju HDZ-a: Kako da ja, koji sam pobijedio, dajem ostavku?

Bionic
Reading

Nakon što je i sam premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer kazao da nije zadovoljan rezultatima na izborima, Predsjedništvo stranke danas se sastalo kako bi krenulo s analizom. Nakon završetak sjednice Plenković je poručio kako HDZ sto posto ostaje na desnom centru dok će gradske i županijske organizacije dobiti zadaću napraviti analizu kako je došlo do izbornog podbačaja

'Izrazili smo zadovoljstvo jer smo relativni pobjednici izbora, ali broj glasova se nije pretočio u broj mandata, to je bila volja hrvatskog biračkog tijela. Naše organizacije su dobile zadaću napraviti analizu ovakvih rezultata', rekao je Plenković nakon sjednice.

Što se kampanje i liste tiče, Plenković je rekao kako su kvalitetno napravii sve što su mogli, ali da je jedan veliki dio stranaka imao cilj napadati HDZ i rad Vlade i njihove kandidate zbog čega su pretrpjeli političku štetu. 'Ali, utakmica se nastavlja', dodaje premijer.

Objasnio je i da nikad ne bi mijenjao listu kandidata za EU parlament, jer je suprotno medijskim napisima laž da je listu sastavljao jedan čovjek. 'Lista je bila kvalitetna i tko god da je otišao u EU parlament bio bio odličan, kao što će ovih četvero kandidata biti', rekao je.

Na pitanje misli li da se biračima ne sviđa način na koji HDZ vodi zemlju Plenković je komentirao: 'Vodimo državu u ispravnom smjeru, ne biramo teme a la carte. Mogli smo imati stečaj Agrokora i veliki gubitak radnih mjesta, a to se nije dogodilo i sad se od toga radi problem. Ne možemo ni vječno subvencionirati brodogradnju i sad nam se i to prebacuje. Referendumske inicijative prebacile su glasove desnici na temama koje su predimenzionirane. HDZ mora biti točno na desnom centru, to je dobro za državu i društvo'.

Naštetilo im je kaže i prikupljanje potpisa za referendum o mirovinskoj reformi, na čemu je SDP mobilizirao birače, ali prema Plenkoviću također na temi koja je predimenzionirana.

Upitan hoće li dati ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, Plenković je poručio: 'Kako da ja, koji sam pobijedio, dam ostavku?'

Pri dolasku na sjednicu Predsjedništva, HDZ-ovci nisu baš bili voljni odgovarati na novinarska pitanja. Plenković je, prenosi Jutarnji list, prošao pored novinara bez da je komentirao rezultate izbora.

Prvi je sastanak napustio zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić. Kako javlja reporterka N1 televizije, Brkić je u prolazu kazao novinarima da će dobiti izjave. Na pitanje je li on crni labud, uz smijeh je odgovaro: 'Ja sam više ćelavi labud.'

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju

Pred novinare je stala Ivana Maletić, koja je na pitanje o tome je li bilo prehrabro staviti mladu osobu poput Karla Resslera na vrh liste rekla 'kako je on ostvario dobar rezultat':

'Ionako stalno govorimo da mladim ljudima treba davati prilike, a po rezultatima se vidi da su ga ljudi prepoznali', rekla je.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković upitan smatra li da je rezultat HDZ-a razočaravajući, rekao je: 'Ne možemo biti zadovoljni rezultatom, ali još uvijek smo najbolji. Da, problem je u gradovima gdje smo izgubili. Sada ćemo o svemu razgovarati na sjednici.'

Izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u Virovitičko-podravskoj županiji, potpredsjednik stanke Tomislav Tolušić smatra kako je osvojeni broj mandata mogao biti bolji, ali se stvari uvijek mogu popraviti.

I potpredsjednik stranke Oleg Butković smatra da su rezultati izbora mogli biti bolji, ali je HDZ pokazao da je i dalje najjača stranka. Smatra kako ostvarene rezultate treba dobro analizirati i iz svega izvući pouku.

Da su očekivali osvajanje pet mandata rekao je član Predsjedništva i predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić istaknuvši da je HDZ pobjednik ovih izbora te su i dalje najjača stranka. Nije konkretno odgovorio na upit zašto je HDZ podbacio u Zagrebu poručivši kako je u cijeloj zemlji rezultat mogao biti bolji.

  • +21
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Da je HDZ i dalje najjača stranka smatra i član Predsjedništva i ministar obrane Damir Krstičević koji kaže da sada trebaju analizirati izborne rezultate kako bi vidjeli što trebaju napraviti da bi se još jače borili za hrvatske nacionalne interese.

Upitan za komentar gubitka izbora u najvećim gradovima od SDP-a rekao je da kao sportaš smatra da jedino konkurencija čini da se bude bolji i kvalitetniji. "Dobro je za Hrvatsku da imamo konkurenciju, a HDZ je dosada pobjeđivao i na ovim je relativno pobijedio", kazao je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da su četiri osvojena mandata manje od onoga što su očekivali, ali je HDZ i sada najjača politička opcija u zemlji s najvećim brojem osvojenih glasova. Smatra kako je na rezultat utjecala i činjenica da je na izborima za Europski parlament došlo do široke podjele glasova većem broju političkih opcija.

Uoči sjednice, Josip Đakić je rekao da je HDZ pobjednik izbora za Europski parlament. 'Očekivali smo pet mandata, ali evo, bilo je puno lista i raspršili su se glasovi. SDP mandate nije zaslužio, kakav povratak SDP-a', kazao je.

Na pitanje tko je odgovoran za rezultat HDZ-a na izborima kazao je: 'nije nitko odgovoran.'