DRASTIČAN PAD

HDZ je peti mandat izgubio u Splitu, slijede li smjene?

27.05.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Oko tisuću i pol glasova, za koliko im je izmakao peti mandat u Europskom parlamentu, HDZ je po svemu sudeći izgubio u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Posve neočekivan poraz u drugom najvećem gradu u državi i mršav rezultat u županiji koju se smatra stranačkom utvrdom vidljivi su čak kada se ne uspoređuju s lokalnim ili parlamentarnim, nego europskim izborima otprije pet godina

Za HDZ-ovu listu na razini županije tada je glasovalo 48.158 ljudi, odnosno čak 47,97 posto. Ove nedjelje to je učinilo manje od 30 tisuća birača i postotak se zaustavio na 26,86.

U samom Splitu je pad još dramatičniji: listu HDZ-a koju je javno podržao i koalicijski partner Željko Kerum zaokružilo je tek 7.722 građana (18,83 posto), za razliku od njih 14.685 (39,79 posto) prije pet godina. Upola manje, premda je u posljednjih deset dana kampanje predsjednik stranke Andrej Plenković upravo u Splitu i okolici boravio čak tri puta.

Poraz je vidljiv i po preferencijalnim glasovima Splićana: najviše ih je osvojio Mislav Kolakušić (3.490), potom Biljana Borzan iz SDP-a (2.787), pa Ruža Tomašić (2.518), SDP-ov Tonino Picula (2.219) i tek potom splitski kandidat HDZ-a Domagoj Maroević (1.805). Od nositelja liste Karla Resslera veću podršku dobili su i Ivica Puljak (Pametno) i nezavisna Marijana Petir.

Ante Sanader: Mi smo pobjednici 

Predsjednika splitsko-dalmatinskog HDZ-a Antu Sanadera upitali smo kako komentira izborni rezultat, pogotovo uzevši u obzir drastično okretanje leđa od strane birača u Dalmatinskoj zagori, gdje je u nizu općina umjesto uobičajenih 80 do 90 posto ova stranka u prosjeku pala znatno ispod 50 posto.

'Mi smo pobjednici', kaže Sanader. Ipak, priznaje da je usporedba s prethodnim europskim izborima 2014. godine relevantna.

'Tada smo nastupili u Domoljubnoj koaliciji zajedno s nizom drugih stranaka i kada zbrojimo sve rezultate, oni su jednaki ili čak malo bolji', računa šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a. Upitali smo ga znači li to da je na razini županije postotak od 26,86 posto za HDZ realan?

'Kad nastupamo sami, to je to', kazao nam je.

Škorić: Kriv je slab odaziv 

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, kojega se uoči izbora neslužbeno proglašavalo metom potencijalne smjene ako stranci ne donese dovoljan broj glasova na terenu, smatra da je za rezultat bio presudan 'slab interes birača za europske teme i kandidate'.

'Rezultat u Splitu po ničemu ne odstupa od ostvarenog trenda na državnoj razini. Nitko od parlamentarnih stranaka nije profitirao na ovim izborima na kojima i SDP, koji je pobijedio u Splitu, ostvario čak 25 posto glasova manje u odnosu na EU izbore 2014. godine. Nažalost, nismo uspjeli animirati naše standardne birače da u većoj mjeri izađu na birališta, dok su se birači s desnice okrenuli Suverenistima i Neovisnima za Hrvatsku', kazao je Škorić za tportal. Dodao je da ga raduje činjenica da je splitski HDZ-ovac Maroević dobio 20 posto preferencijalnih glasova, više od prvog i drugog na listi i više od 'u javnosti afirmiranog nacionalnog lidera SDP-a Ranka Ostojića'.

A HDZ-ov koalicijski partner Željko Kerum, pak, smatra da je za sve kriv gradonačelnik Andro Krstulović Opara: on tvrdi da gradonačelnik čini štetu vlastitoj stranci 'jer je preekscentričan liberal koji naginje ulijevo'.

Kerum: Opara je kriv za sve 

'Opara je bliže oltaru, odnosno Plenkoviću i tko zna šta mu je on prezentirao. Na kraju se Opara pojavio u stožeru, pa je utekao kad je vidio da gube', kazao je Kerum za Dalmatinski portal. Podsjetimo, upravo on je prošlog tjedna pozvao članove svoje stranke da glasuju za HDZ i Plenkovića koji je 'moćan čovjek, genijalac i čudotvorac'.

Da je u Splitu dobio samo tisuću i pol glasova više, HDZ po svemu sudeći danas ne bi bio u drami. Jedino pitanje jest hoće li Plenković krivnju za poraz sada svaliti na lokalne šefove, poput ovih u Splitu, ili će oni upirati u suprotnom smjeru, prema njemu.

  • +2
Predizborni skup HDZ-a u Splitu 21. svibnja Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX