sada i službeno

Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za izbore

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 17.04.2019 11:23
  • Objavljeno 17.04.2019 u 11:07
Bionic
Reading

Ustavni sud je na sjednici u srijedu i službeno imenovao Etičko povjerenstvo koje će nadgledati ponašanje kandidata na izborima

Etičko povjerenstvo, podsjetimo, sukladno zakonu ima predsjednika i šest članova. Predsjednik Etičkog povjerenstva po dužnosti je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt.

Ustavni sud danas je za šest članova imenovao Vlahu Bogišića, Gorana Čulara, Davora Derenčinovića, Peru Maldinija, Jasnu Omejec i Stanka Brunu Uršića.

Članove Etičkog povjerenstva predlažu oporba i vladajući i to iz redova javnih istaknutih osoba. Tako su prijedlog vladajućih bili Derenčinović, Omejec i Maldini, dok je oporba predložila Čulara, Bogišića i Uršića.

Prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz RH, Etičko povjerenstvo nadstranačko je tijelo javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje kandidata u kampanji, ali i na samim izborima. U slučaju kršenja Etičkog kodeksa šalju priopćenja i upozorenja, no nemaju ovlasti kažnjavati.

Etičko povjerenstvo za vrijeme izbora djelovat će iz zgrade Hrvatskog sabora.

Etičko povjerenstvo Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL