'PROTIV NACIONALIZMA'

Ured Angele Merkel reagirao na optužbe o Thompsonovim pjesmama u Ciboni

  • S. S.
  • Zadnja izmjena 22.05.2019 10:44
  • Objavljeno 22.05.2019 u 09:40
Bionic
Reading

Tijekom predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu u subotu 18. svibnja, na kojemu je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, okupljenima je u Ciboni puštena i pjesma Marka Perkovića Thompsona, čiji su nastupi bili zabranjivani i u Njemačkoj. Izazvalo je to mnoge reakcije u njemačkim medijima

Glasnogovornik ureda njemačke kancelarke Angele Merkel na upit N1 televizije o ovom slučaju odgovorio je da ona nije znala što je sve čeka u Ciboni.

'Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkog skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu.'

  • +31
Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Berlinski Der Tagesspiegel pisao je kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu, na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma, 'zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi'. Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg – te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma 'Lijepa li si', prenosi N1.

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni toga čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona i podsjeća da su 'koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj'.

Merkel je u Ciboni, podsjetimo, kazala:

'Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći.' Merkel je pred tisućama pristaša HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni rekla da je EU projekt mira, slobode i blagostanja. 'U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir', a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da 'budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove', 'da u Europi pronalazimo zajednička rješenja'.