europska unija

Tribina 'Čujemo vas': mladi trebaju biti glasniji

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 15:43
  • Objavljeno 09.05.2019 u 15:43
Bionic
Reading

Mladima se potrebno približiti na prijateljski i razumljiv način, a veliku ulogu u tome trebaju imati obrazovni procesi, zaključak je tribine 'Čujemo vas! Uloga mladih u kreiranju javnih politika' održane u četvrtak u Kući Europe

'Nismo uvjerili mlade da su dio nečega, mladi ne ustaju dovoljno da kažu što misle', smatra voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević, a kao rješenje vidi aktivnije djelovanje ministarstva obrazovanja.

Poručio je to na javnoj tribini 'Čujemo vas! Uloga mladih u kreiranju javnih politika' u četvrtak u Kući Europe. Tribinu je organizirala Nacionalna skupina za provedbu Dijaloga Europske unije s mladima u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ivica Bošnjak iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku najavio je da će novi Nacionalni program za mlade uskoro u postupak savjetovanja, a za njega tvrdi da je sadržajniji od prethodnog s 11 ciljeva.

'Prioriteti su zapošljavanje mladih i uključivanje mladih u procese donošenje odluka', rekao je Bošnjak i dodao da je poseban naglasak na uključivanju mladih iz ruralnih područja kako bi se osigurao njihov ostanak u Hrvatskoj.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić istaknula je dva projekta za mlade kojima se EP nastoji približiti mladima i potaknuti ih da se više angažiraju, a to su Euroscola i Škola ambasador EP-a.

Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima.

Programom Škole ambasadora EP-a trebalo bi biti obuhvaćeno 35 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske, a glavni cilj je informirati mlade o mogućnostima koje imaju u Europskoj uniji.

Predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH, Tanja Herceg smatra da se mladima treba približiti na 'prijateljski način', dok predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Josip Miličević ističe da 'mladima još uvijek nedostaje hrabrosti" i dodaje da onima koji se ohrabre nešto poručiti treba i odgovoriti.

Europska unija pokrenula je strukturirani dijalog 2010. godine kako bi osigurala sustavno uključivanje mladih u proces donošenja odluka u određenim tematskim područjima politika.

Sanja Posavec iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije naglasila je da je fokus 'stvaranje prostora suradnje između mladih i donositelja odluka'. Ključno vidi predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine i poziva na veće progovaranje o temama koje zanimaju mlade.