izbori za dva mjeseca

Predsjednica raspisuje europske izbore, evo kako procedura ide dalje

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 15:56
  • Objavljeno 25.03.2019 u 15:25
Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala bi u utorak raspisati izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu. Iako su neki od političkih aktera već obavili imena svojih kandidata i krenuli u kampanju, odlukom predsjednice zapravo počinju teći rokovi

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak će raspisati izbore za Europski parlament, i to za 26. svibnja, kad će se oni održati. Od trenutka kada ih raspiše krenut će i prvi rokovi.

Tako zakon propisuje da od dana raspisivanja izbora, odnosno od stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, političke stranke i nezavisne liste u roku od 14 dana svoje liste kandidata moraju predati Državnom izbornom povjerenstvu.

Na svakoj listi mora biti 12 kandidata, koliko se zastupnika iz svake države članice bira u Europski parlament. Međutim, i ta brojka će se možda promijeniti, ovisno o Brexitu. Dosad se u EP biralo 11 zastupnika, no izlaskom Velike Britanije iz Europske unije brojka se promijenila. Ako bi se izlazak Britanije iz EU-a otegnuo, postoji mogućnost da i ta država sudjeluje na europskim izborima te bira svoje predstavnike, a u tom slučaju iz Hrvatske bi u Europski parlament išlo 11 zastupnika. Predsjednica Grabar Kitarović u svojoj bi odluci o raspisivanju izbora trebala predvidjeti i tu mogućnost.

Za zastupnike u Europskom parlamentu mogu se kandidirati hrvatski državljani, ali i državljani neke druge članice Europske unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili privremeni boravak prema Zakonu o strancima, no u tom slučaju ne smiju se kandidirati u drugoj državi članici.

Na listama će stranke i grupe birača morati poštovati i načelo ravnopravnosti spolova, odnosno svaka lista morat će imati minimalno 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Ne poštuju li tu odredbu propisanu u Zakonu o ravnopravnosti spolova, mogu biti kažnjeni i kaznom od 50 tisuća kuna.

Do početka travnja sve bi kandidature trebale biti predane, a nakon isteka roka za predaju lista Državno izborno povjerenstvo imat će rok od 48 sati u kojem mora prihvatiti te objaviti sve pravovaljane kandidacijske liste u dnevnim novinama.

Objavom pravovaljanih lista započinje i izborna promidžba, koja će trajati sve do 24 sata uoči samog dana izbora.