jozo radoš:

'Omogućili smo tehnološki napredak, povećanje energetske neovisnosti, otvaranje novih radnih mjesta i čišći zrak'

  • Autor: Jozo Radoš
  • Zadnja izmjena 01.04.2019 12:00
  • Objavljeno 01.04.2019 u 11:35

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: tportal

Najvažniji zakoni doneseni su u okviru Paketa čiste energije za sve Europljane. Bio sam izvjestitelj svoje političke skupine ALDE u nizu zakonskih prijedloga koji su dio tog paketa. Ti se zakoni odnose na poštivanje ciljeva o smanjenju emisija CO2 iz Pariškog sporazuma, korištenje obnovljivih izvora energije i na energetsku učinkovitost, piše za tportal ususret izborima za Europski parlament zastupnik Jozo Radoš, ocjenjujući rad aktualnog saziva Europskog parlamenta

Važan dio tih zakona je i korištenje obnovljivih izvora energije u prometu, smanjivanje emisije CO2 iz osobnih vozila te lakih i teških gospodarskih vozila, kao i povećanje energetske učinkovitosti javnih i privatnih zgrada.

Postizanje ovih ciljeva omogućit će tehnološki napredak unutar EU-a, povećanje energetske neovisnosti, otvaranje novih radnih mjesta i čišći zrak.

Međutim, ovaj saziv europskih institucija nije uspio usvojiti zakone iz Paketa mobilnosti, a koji bi trebao povećati slobodu kretanja ljudi i roba, donijeti veću konkurentnost europskog gospodarstva i poboljšati uvjete rada zaposlenih.

Jednako tako, neuspjehom smatram neizglasanu zajedničku migracijsku politiku i politiku azila.

  • +5
  • +2

Izbjeglice u kampu Moria na otoku Lezbos

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Građani bi trebali izaći na izbore za Europski parlament jer ta institucija, s Vijećem EU-om, donosi zakone koji se odnose na najmanje 50 posto pitanja od interesa za građane EU-a, kao što su navedeni zakoni iz područja energetike i zaštite okoliša, zakoni koji se tiču slobode kretanja, zapošljavanja, zaštite potrošača, kvalitete hrane, razvoja i istraživanja itd.

Već to je dovoljno za buđenje interesa građana prema Europskom parlamentu, odnosno za izlazak na izbore.

  • +43
  • +40

Izbori za Europski parlament

Izvor: Pixsell / Autor: PXL Standard News

Poseban izazov na sljedećim izborima predstavlja mogući rast euroskeptičnih i protueuropskih snaga koje mogu usporiti razvoj Europske unije te ugroziti njen pozitivan doprinos kvaliteti života građana.

Od novog saziva Europskog parlamenta očekujem daljnji rad na snaženju Europske unije u smislu jačanja energetske, digitalne, monetarne i obrambene unije.

  • +4
  • +1

Poseban izazov na sljedećim izborima predstavlja mogući rast euroskeptičnih i protueuropskih snaga

Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Naravno, očekujem i rad na području slobode kretanja, daljnjem proširenju EU-a na zemlje jugoistočne Europe, zaštiti prava građana i manjina te pozitivan utjecaj Unije na njeno istočno i južno susjedstvo.

EU treba nastaviti jačati međunarodnu suradnju, posebice na području susjednih kontinenata - Afrike i Azije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!