Možemo!:

'Nudimo izlaz iz lažnog izbora između otvorene neoliberalne i zatvorene neoliberalne Europe'

  • N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 19:53
  • Objavljeno 25.03.2019 u 19:53
Bionic
Reading

Politička platforma Možemo! objavila je programski okvir za europske izbore, po kojemu većina političkih opcija pred birače stavlja lažni izbor između otvorene i zatvorene Europe, dok neoliberalne politike koje su dovele do krize, upozoravaju, ostaju neupitne pa, ističu, nude izlaz između otvorene neoliberalne i zatvorene neoliberalne Europe.

Danijela Dolenec, koordinatorica programa i članica Upravnog odbora Možemo!, u ponedjeljak u priopćenju navodi kako okvirni program polazi od pretpostavke da se glavni društveni izazovi 21. stoljeća - globalna mobilnost kapitala, klimatske promjene i migracije - ne mogu adresirati unutar okvira nacionalne politike.

Moramo se, kaže, osloniti na europske saveze i suradnju jer navedene probleme možemo rješavati jedino kao zajednica Europe i globalna zajednica.

 Istovremeno, dodaje, europski programski okvir prepoznaje da većina političkih opcija kao odgovor na navedene izazove pred birače stavlja lažni izbor između tobože otvorene i zatvorene Europe. dok neoliberalne politike koje su dovele do krize ostaju neupitne.

 Naime, tvrde u Možemo!, za liberale otvorena Europa znači nastavak politika ekonomskog liberalizma koje teže uklanjanju prepreka slobodnom kretanju kapitala, roba, usluga i ljudi - "iako je upravo njihova provedba povećala ekonomske nejednakosti unutar država, kao i između jezgre i periferije Europe".

 Desnica, pak, zagovara zatvaranje unutar nacionalnih granica i izgradnju nacionalnih utvrda unutar tvrđave Europe, dok problemi koji proizlaze iz slobodnog protoka kapitala, roba i usluga za zemlje periferije "ostaju neadresirani".

 "Možemo! - politička platforma kao dio europske zelene ljevice nudi izlaz iz lažnog izbora između 'otvorene' neoliberalne Europe s jedne i 'zatvorene' neoliberalne Europe s druge strane. Unutar Europe se želimo udružiti s progresivnim političkim snagama i vladama koje zagovaraju promjenu institucija Europske unije tako da radikalno smanje utjecaj korporacija i povećaju utjecaj građana na to kakve politike EU zastupa", kažu u toj političkoj platformi.

 Napomnju kako je EU sredinom 1980-ih podredila svoje djelovanje imperativu širenja zajedničkog tržišta nauštrb svih drugih ciljeva, ali građani o takvom smjeru "nisu imali pravo demokratski odlučiti". Kažu da zato Europsku uniju, koja je sada nefunkcionalna i nepravedna, žele urediti tako da joj na prvom mjestu budu uvjeti života njenih stanovnika i održivost života na planeti Zemlji.