POVRATAK DEMOKRACIJE

Prvi izbori u Tajlandu od državnog udara 2014. godine

24.03.2019 u 10:06

Bionic
Reading

Tajlandski glasači izišli su u nedjelju na birališta na dugo odgađanim izborima nakon državnog udara 2014. godine u utrci u kojoj vođa vojne hunte nastoji zadržati vlast protiv 'demokratske fronte' koju vodi populistička stranka koju je svrgnuo.

Očekuje se veliki odaziv na izbore među 51.4 milijuna Tajlanđana sposobnih glasati za zastupnički dom koji će izabrati sljedeću vladu zajedno sa Senatom koji je u cijelosti imenovala vladajuća vojna hunta.

Tajlandom vlada vojni režim od vojnog udara 2014. kojim je s vlasti srušena demokratski izabrana vlada premijerke Yingluck Shinawatre.

Zemlja je od 1932. doživjela desetak vojnih udara, ali ovo je prvi put da je stranka koju podržava vojska nominirala vođu hunte za premijerskog kandidata na izborima.

Kritičari kažu da sadašnji izborni sustav koji je stvorila hunta daje prednost provojnim strankama i čini se da je sačinjen da spriječi povratak na vlast stranke Pheu thai povezane s Thaksinom Shinawatrom, odbjeglim bivšim premijerom i tajkunom koji ima veliki ugled u društvu. Po ustavu koji je sastavila hunta, a odobren je na referendumu u kolovozu 2016., za premijera će u parlamentu glasati 250 senatora koje imenuje vojska, uz 500 zastupnika u donjem domu parlamenta.

Da bi ostao na vlasti, vođa hunte i sadašnji premijer Prayut Chan-o-cha morat će dobiti više od polovice glasova u parlamentu ili najmanje 376 glasova gornjeg i donjeg doma. Prayuthova stranka zauzima se za zadržavanje tradicionalnih vrijednosti odanosti monarhiji.

'Sretan sam što vidim da građani izlaze i ostvaruju svoja građanska prava', rekao je Prayuth novinarima u nedjelju nakon glasanja. 'Želim vidjeti ljubav i jedinstvo. Svatko ima glas. Svatko želi demokraciju', rekao je Prayut.