gužva u dip-u

HDZ predao listu za europske izbore, evo kako je Plenković odgovorio na kritike da na listi nema 'kapitalaca'

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 08.04.2019 11:41
  • Objavljeno 08.04.2019 u 10:46
Bionic
Reading

Većina HDZ-ovih kandidata predvođena nositeljem Karlom Resslerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem poslije 10 sati predala je Državnom izbornom povjerenstvu listu za europske izbore. Plenković je pritom odgovorio na anonimne kritike da se na listi ne nalaze 'kapitalci'

'HDZ je odabrao vrlo snažnu i kvalitetnu listu kandidata i kandidatkinja, na kojoj se nalaze i dvije aktualne zastupnice u Europskom parlamentu, troje saborskih zastupnika, dva župana te još četvero kandidata koji su sjajni u svojim karijerama. Naša lista 'Hrvatska za generacije' predstavlja jamstvo hrvatskim građanima da će svi oni koji s nje budu izabrani znati jako dobro artikulirati i štititi hrvatske nacionalne interese', kazao je Plenković nakon predaje liste za europske izbore.

Osvrnuo se i na kritike da se radi o njegovom osobnom izboru ljudi s liste. 'Nadamo se pobjedi, očekujemo veliku potporu članova, simpatizera i birača. Naši kandidati izvrstan su spoj iskustva, znanja, mladosti. Lista je sveobuhvatna, ona nije nikakva lista koja je izmišljena iz prsta predsjednika stranke, a svi kandidati su kandidati ili županijskih organizacija ili zajednica i jednoglasno je usvojena', rekao je Plenković.

  • +17
HDZ predao svoju listu za Europski parlament Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Upitan kako komentira kritike da na listi nema 'kapitalaca', Plenković je poručio: 'Formulaciju 'kapitalca' radije bih stavio u lovstvo. Ako na listi imate aktualne eurozastupnike, saborske zastupnike, župane, ljude koji su angažirani na europskim politikama, ako na čelu imate potpredsjednika mladeži EPP-a, čovjeka koji je uz mene proteklih šest godina, koji najbolje i bolje od nekog apstraktnog 'kapitalca' u anonimnom spinu razumije što radi Vlada, što radimo u EPP-u, onda mislim da su tu svi 'kapitalci' koji su i trebali biti tu.'

Što se pak tiče kritika koje je jedan od kandidata, Stjepan Ribić, prije nekoliko godina sipao po HDZ-u, kazao je da je on član HDZ-a i da stranka stoji iza njega. 'Njegov doprinos ovoj stranci i listi bit će izrazito uspješan', rekao je Plenković.