posjet zagrebu

Etičko povjerenstvo: Sudjelovanjem Merkel na HDZ-ovu skupu nije prekršen etički kodeks

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2019 15:13
  • Objavljeno 24.05.2019 u 15:13
Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo zaključilo je u petak da nije povrijeđen Izborni etički kodeks tijekom posjeta Zagrebu njemačke kancelarke Angele Merkel, jer je ona HDZ-ov stranački skup u Ciboni posjetila u stranačkoj ulozi, te taj skup nije bio financiran javnim novcem

Očitovanje Etičkog izbornog povjerenstva zatražio je GONG navodeći da je Merkel u subotu, 18. svibnja" boravila u posjetu Vladi nakon čega je sudjelovala na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu".

GONG je zanimalo krši li se Etički izborni kodeks iskorištavanjem službenih posjeta u predizborne svrhe, jesu li u konkretnom slučaju "zloupotrebljeni javni resursi, a Vladina događanja iskorištena za promociju predizborne kampanje HDZ-a".

Etičko povjerenstvo u svom očitovanju navodi da službeni posjet Angele Merkel Zagrebu HDZ nije zloupotrijebio u predizborne stranačke svrhe jer se "iz dostupnih informacija može nedvojbeno utvrditi da je Merkel svjesno posjetila Zagreb u dvojakoj ulozi - državničkoj i stranačkoj", a na stranačkom skupu HDZ-a sudjelovala je kao bivša čelnica i najistaknutija figura njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao i grupacije europskih pučana u Europskom parlamentu.

Pitanje kršenja Etičkog kodeksa moglo bi se postaviti samo u slučaju da je predizborni skup HDZ-a u Ciboni bio financiran javnim novcem.

"U tom slučaju ne bi bila samo riječ o kršenju kodeksa, nego o izravnom kršenju mjerodavnog zakonodavstva, što bi bila povreda pravnog poretka koja bi podlijegala pravnim sankcijama", stoji u priopćenju Etičkog povjerenstva nakon danas održane sjednice, koje je potpisao predsjednik Povjerenstva akademik Velimir Neidhardt.