NA AKTUALNOM PRIJEPODNEVU

Etičko povjerenstvo: Jandroković nije prekršio Izborni etički kodeks

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2019 19:11
  • Objavljeno 30.04.2019 u 19:11

Gordan Jandroković

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković nije prekršio Izborni etički kodeks kada je za nedavnog saborskog 'aktualnog prijepodneva' više puta spomenuo da je Karlo Ressler nositelj HDZ-ove liste na izborima za Europski parlament, utvrdilo je u utorak Etičko povjerenstvo

Jandrokovića je Povjerenstvu prijavio SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić, ustvrdivši da je za 'aktualnog prijepodneva' u Saboru, 'u razdoblju od 10,11 do 10,14 sati', više puta naveo da je Ressler nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament. Time je, smatra Đujić, povrijedio Zakon o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma, te Izborni etički kodeks.

Polazeći od činjenice da se sjednica Sabora izravno prenosila na Hrvatskoj televiziji i da 'aktualno prijepodne' posebno u predizborno vrijeme izaziva veliki interes javnosti, Đujić je u prijavi naveo da takva promocija nositelja liste HDZ-a od strane predsjednika Hrvatskog sabora predstavlja 'grubu povredu članka 37. stavka 3. Zakona o financiranju i točaka IV. i III. Kodeksa'.

Etičko je povjerenstvo, međutim, utvrdilo da u opisanom slučaju nema elemenata povrede Kodeksa i da kontekst u kojem je Jandroković izgovarao Resslerovo ime ne sugerira postojanje namjere promicanja kandidata.

Dodaje i da Đujićeva prijava nije dovoljno obrazložena i dokumentirana kako bi dostatno upućivala na zaključak o postojanju namjere promocije stranačke liste. 'Predsjednik Hrvatskog sabora, sukladno saborskom Poslovniku, ima ovlast i dužnost u okviru vođenja sjednica komunicirati sa zastupnicima, davati i oduzimati riječ, primjenjivati stegovne mjere i sl. Slijedom navedenog, Etičko povjerenstvo smatra da Jandroković nije izišao iz okvira uobičajenih ovlasti i dužnosti predsjedatelja u vođenju saborske sjednice', ističe Povjerenstvo.

U prijavljenom slučaju nije riječ o kršenju Izbornog etičkog kodeksa, zaključilo je Povjerenstvo.

Prije donošenje tog zaključka, Povjerenstvo je pregledalo snimku 'aktualnog prijepodneva' u srijedu, 24. travnja u razdoblju na koje se odnosi Đujićeva prijava, te je utvrdilo da je predsjedavajući Jandroković u nekoliko navrata spomenuo Resslerovo ime i to u kontekstu rasprave o tome kako se ispravno izgovara prezime Ressler, a što je potaknuo drugi zastupnik, Gordan Maras (SDP), na način da je komentirajući Resslera u ulozi nositelja liste HDZ-a pogrešno izgovorio njegovo prezime.

Bez obzira na odluku u tom predmetu, Povjerenstvo još jednom apelira na sudionike izbora, ali i sve ostale dužnosnike na svim razinama vlasti, da se u svrhu osiguranja jednakosti svih u mogućnostima predizbornog predstavljanja, kao i temeljnog poštenja i korektnosti u izbornom postupku, tijekom izborne promidžbe suzdrže od korištenja medijskim i drugim prednostima koje imaju pred ostalim sudionicima izbora po osnovi obnašanja javne dužnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!