KONAČNI DOGOVOR

Borzan: Gotovo je! Dobili smo bitku za jednaku kvalitetu proizvoda u EU

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 22.03.2019 11:18
  • Objavljeno 22.03.2019 u 11:15
Bionic
Reading

Nakon deset sati pregovora postignut je konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, javljaju iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan

Time je završena petogodišnja borba ove europarlamentarke, kako su priopćili u nastavku, koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

'Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis', rekla je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Istraživanje koje je provela s Hrvatskom agencijom za hranu je bilo kap koja je prelila čašu, navode u priopćenju, jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj niže kvalitete nego u Njemačkoj, ali i skuplja. Čak 82 posto hrvatskih građana se izjasnilo kako smatraju da nas multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

'Mene su ti rezultati obvezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različite kvalitete za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično', objasnila je Borzan.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Europska komisija mora u roku tri godine napraviti ocjenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih postrožiti. Prema proceduri, dogovor još moraju potvrditi i Vijeće i Europski parlament konačnim izglasavanjem u narednim tjednima.