najdonator

Borzan: Doniranje hrane u Hrvatskoj stagnira; potrebni su dodatni poticaji donatorima

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.03.2019 13:56
  • Objavljeno 19.03.2019 u 13:53

Biljana Borzan

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Philippe BUISSIN

U Hrvatskoj je prošle godine donirano hrane u vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna, izvijestili su iz ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan

Prema podacima Porezne uprave, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila je 9.936.882 kn, priopćili su iz ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.

'Radi se o smanjenju u odnosu na 2017. kada je prijavljeno 10.757.848 kuna, a napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn. Zaključak je da doniranje hrane u Hrvatskoj stagnira te da su potrebni dodatni poticaji donatorima te podrška posrednicima kako bi se ono povećalo', ističe Borzan izvjestiteljica Europskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane.

Zajedno s Mrežom hrane Hrvatske su prošle godine dodijelili prvo priznanje 'Najdonator' Konzumu i Dukatu, koji su u kategorijama trgovaca i proizvođača hrane prijavili najviše donacija u 2017. Druga dodjela nagrade održat će se 3. travnja u Europskom parlamentu, a tom će se prilikom objaviti imena tvrtki koje su prijavile najviše donacija u prošloj godini.

'Nagrada „Najdonator“ je namijenjena tvrtkama koje su se pokazale društveno odgovornima. U situaciji u kojoj se tek osmišljava i izgrađuje sustav doniranja hrane, tvrtke koje dobivaju priznanje pokazuju da se inicijativom donatora može pokrenuti lanac doniranja i pokazati odgovornost prema marginaliziranim članovima našega društva. Pozivamo sve gospodarske subjekte da se priključe kako bi kroz odgovorno poslovanje zajedno izgradili sustav podrške onima kojima je to zaista potrebno', kaže Ivana Vretenar iz Mreže hrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!