Raos i Vinković

Analitičari presudili: Ne možemo se više uzdati u telefonske ankete

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 27.05.2019 00:06
  • Objavljeno 26.05.2019 u 23:47
Marko Boko, Višeslav Raos i Dejan Vinković

Marko Boko, Višeslav Raos i Dejan Vinković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Sučec

Nakon što su objavljeni rezultati izbora za Europski parlament analitičar Višeslav Raos i Dejan Vinković iz tvrtke Oraclum Inteligence prokomentirali su velike pogreške u predizbornim anketama u odnosu na stvarno stanje na terenu

Vinković je objasnio da su se greške u anketama događale zbog velikog broja stranaka na izborima te vrlo male izlaznosti birača. 'Ovo je situacija s mnoštvom malih stranaka, zbog čega je strašno teško predviđati u anketi s malim uzorkom', rekao je.

Kaže da je njegova tvrtka mjerila i sentiment na društvenim mrežama, a one su pokazivale da Mislav Kolakušić stoji jako dobro i da je na društvenim mrežama korupcija tema broj jedan, što se u konačnici prelilo i na stvarnost. Mladi glasači ga, recimo, uopće nisu doživljavali, ali je dobro prihvaćen kod starije populacije, dok je sa Živim zidom situacija bila obrnuta.

Raos je poručio da iz ovih rezultata ne treba predviđati rezultate za parlamentarne izbore koji se održavaju iduće godine. 'Vidimo oporavak oporbenih stranaka, a ankete to ne mogu uhvatiti. Problem je to što imamo jako malo anketa. Nizozemska ili Danska imaju puno više anketa iz kojih se mogu uprosječiti rezultati i vidjeti što se stvarno događa', rekao je Raos.

Što se situacije u Bruxellesu tiče, Raos očekuje slaganje mainstream, proeuropske koalicije, a rezultati na razini EU-a govore da su u parlament ušle ekstremne opcije, ali su i dalje preslabe da bi imale presudan utjecaj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!