neodgovoran vozač

Usred noći mrtav pijan vozio Crikvenicom bez upaljenih svjetala na automobilu, kažnjen je s 11.500 kuna

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 01.08.2022 11:39
  • Objavljeno 01.08.2022 u 11:24
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentiran 231 prometni prekršaj

Od tog broja, 47 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 29 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 15 je prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježena su četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, zatim tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, ali i dva prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja te 118 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 176 km/h evidentirana je u petak, 29. srpnja na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kod čvora Vrbovsko. U 16.27 sati radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo marke Škoda, zagrebačkih registracijskih oznaka, kretalo u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h. U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 112 alkotestiranih vozača, 15 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 2,17 g/kg evidentirana je u Crikvenici 48-godišnjem hrvatskom državljaninu. Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici zaustavili noćas, 1. kolovoza oko 1.20 sati, u Ulici Kralja Tomislava, gdje je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim vozilom marke VW Golf, riječkih registracijskih oznaka. Osim toga, nije imao upalljena svjetla na vozilu, a nije koristio ni sigurnosni pojas.

Odmah je izdvojen iz prometa te je završetkom postupanja protiv njega podnesen optužni prijedlog. Zbog počinjenih prekršaja predložena mu je novčana kazna od 11.500 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Ostale koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg zabilježene kod šest vozača, pet je vozača evidentirano s koncentracijom između 1,01 do 1,50 g/kg, dok je po dvoje bilo s 1,51 g/kg i više alkohola, kao i isti broj vozača s koncentracijom do 0,50g/kg.