priopćenje

Ured europskog tužitelja objavio za što točno tereti uhićenu voditeljicu iz HAMAG BICRO-a; Oglasila se i policija

22.09.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja objavio je na svojoj službenoj stranici za što se točno tereti Magdalena Dovečer, voditeljica HAMAG BICRO-a koja je jučer uhićena

Priopćenje ureda europskog javnog tužitelja donosimo u cijelosti.

'Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv dvoje hrvatskih državljana zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje. Obje osumnjičene osobe uhićene su jučer, 21. rujna 2022., na zahtjev EPPO-a.

Sumnja se da je prvoosumnjičenica, kao djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG BICRO), na traženje drugoosumnjičenika, vlasnika grafičkog obrta, s kojim je rodbinski povezana, tijekom 2020. i 2021. godine, tijekom postupka javne nabave usluge - „Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND“, procijenjene vrijednosti 848.000,00 kuna (cca 113.000,00 EUR), financiranog sredstvima EU, poduzimala radnje u cilju da obrtu drugoosumnjičenika osigura dodjelu navedenog projekta.

Tako je prvoosumnjičenica, iako je za pripremu i provedbu postupka predmetne javne nabave formalno bilo zaduženo Stručno povjerenstvo, u razdoblju od rujna do prosinca 2020., najprije sama pripremila dokumentaciju o predmetnoj nabavi, i to na način da je uvjete prilagodila mogućnostima i referencama grafičkog obrta drugoosumnjičenika. Nakon toga, u siječnju 2021., prvoosumnjičenica je inicirala pokretanje predmetne nabave, a kada su u roku otvorenom za podnošenje ponuda, osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika, pristigle ponude još četiri druga ponuditelja, od kojih su ponude tri ponuditelja bile cjenovno povoljnije, suprotno preporukama djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima, sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika odbila kao nepravilne.

  • +4
Uhićena Magdalena Dovečer Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Slijedom toga je ponudu grafičkog obrta drugoosumnjičenika ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru iste, koja odluka je i donesena dana 30. ožujka 2021. Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičenica je još jednom sastavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a dana 30. lipnja 2021., po njezinu prijedlogu, ponovno donijela odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičena je predmetno rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te je tek nakon neuspješnog ishoda iste, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga na koncu dodijeljena je jednom od ostalih ponuditelja. EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv oba osumnjičenika', navodi se u priopćenju Europskog javnog tužitelja.

O ovom slučaju se oglasila i PU zagrebačka, čije priopćenje donosimo u nastavku.

'Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nezakonito pogodovanje“ i nad 49-godišnjakom zbog sumnje u poticanje na počinjenje istog kaznenog djela.

Sumnja se da je 36-godišnjakinja, u razdoblju od rujna 2020. godine do listopada 2021. godine, kao zaposlenica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te ujedno voditeljica projekta financiranog sredstvima Europske unije, na zahtjev i poticanje 49-godišnjeg vlasnika obrta za pružanje grafičkih usluga s kojim je rodbinski povezana, dogovorila da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovu obrtu osigura dodjelu ugovora o nabavi usluga koju će inicirati Agencija, bez obzira na ponude drugih eventualnih ponuditelja.

U cilju realizacije njihovog dogovora, sumnja se, pripremila je i provela postupak nabave usluge na način da je najprije sastavila tehnički opis grafičke usluge, odredila uvjete tehničke i stručne sposobnosti za sudjelovanje potencijalnih ponuditelja u postupku nabave te kreirala kriterije ocjenjivanja zaprimljenih ponuda, prilagodivši sve elemente mogućnostima kojima je raspolagao obrt osumnjičenog 49-godišnjaka. Nakon što je inicirala pokretanje postupka javne nabave procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (bez PDV-a), sve pristigle ponude osim ponude obrta 49-godišnjaka odbijene su, slijedom čega je njegova ponuda odabrana kao najpovoljnija. I nakon žalbe jednog od ponuditelja, ponovno je odabran isti ponuditelj- obrt 49-godišnjaka, ali je povodom ponovne žalbe drugog ponuditelja, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila odluku o odabiru i predmet vratila na ponovno postupanje Agenciji. Osumnjičena ni tada nije odustala od svoje namjere da osigura ugovor o nabavi obrtu 49-godišnjaka već je u ime Agencije podnijela tužbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske u ime Agencije, koji je u konačnici potvrdio rješenje Komisije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske uprave zagrebačke osumnjičene su u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Uredu europskog javnog tužitelja', navodi se u priopćenju PU zagrebačke.