muljanje s eu novcem

Tolušić izašao iz Remetinca

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 29.07.2022 18:28
  • Objavljeno 29.07.2022 u 17:44
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Bivši ministar Tomislav Tolušić je izašao iz istražnog zatvora u Remetincu u kojem je završio 8. srpnja zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u slučaju muljanja s novcima iz EU fondovova koje je dobio za svoj vinograd

Podsjetimo, Tolušić i Željko Ferenc, viši savjetnik u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede, uhićeni su 7. srpnja zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti.

Uhićeni su na zahtjev EPPO-a, nakon provedenih istražnih radnji provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Tolušić izašao iz Remetinca

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

Toslušića se sumnjiči da je kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. godine, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4.659.766,79 kuna (oko 620.000,00 EUR-a), pri čemu je razina sufinanciranja sredstvima EU bila 70%.

Kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije, te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim, prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati. Štoviše, on nije obavijestio Agenciju o promjeni načina financiranja, te mu je od strane Agencije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 EUR-a).

Također se bio prijavio i na drugi natječaj, koji je raspisala Agencija 2. lipnja 2021. godine, za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Kako bi pribavio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj Tolušić je osobno predao Ferencu projekt koji su korisnici koji traže potporu u sklopu predmetnog natječaja bili obvezni dostaviti uz natječajne prijave. Tolušić je u tom dokumentu naveo da se isti odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da stoga ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Na Tolušićev zahtjev, unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena, Ferenc je izdao traženu potvrdu, kako bi prvoomu omogućio da podnese prijavu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekt zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća.

  • +20
  • +17

Tolušić izašao iz Remetinca

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Tolušić je je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt, te ga priložio prijavi na predmetni natječaj.

Predmetni natječajem prvoosumnjičenik je očekivao dobiti potporu u iznosu od 1.536.850,28 kuna (200.000 EUR-a), s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85%, što je iznos od 1.306.322,74 kuna (173.482,43 EUR-a).

Međutim, kako je Agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da prvoosumnjičenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije odobreno.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!