juraj mesić

Rasist koji je vrijeđao strane radnike u Zagrebu osuđen na zatvor

19.12.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Juraj Mesić - muškarac koji je široj javnosti postao poznat po rasističkim ispadima nakon što su se pojavile snimke na kojima maltretira strane radnike - danas je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora

Kako piše Jutarnji, sud mu je naložio i plaćanje 150 eura sudskih troškova i 663 eura za vještačenje te mu izrekao sigurnosnu mjeru liječenja od alkohola i droga, ali i da se svake druge i četvrte srijede u mjesecu mora javljati u nadležnu policijsku postaju.

'Uopće nije upitno da sam ja snimio taj videosadržaj. Ali ne priznajem to kao kazneno djelo. U životu nisam koristio društvene mreže i ne znam što je Reddit ni Instagram. Jedino što koristim aplikaciju Telegram i moguće je da sam te materijale proslijedio tako prijateljima, ali ih nisam javno objavio. Tereti me se za javnu objavu, no ne znam što je upitno u samom snimanju. Smatram da sam ja žrtva u ovom cijelom slučaju. Na mene je pokrenut medijski linč počevši od morbidnih naslova do komentara koji su bili puno gori od onog što sam ja snimio', rekao je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Juraj Mesić (35).

Podsjetimo, riječ je o dvjema snimkama. Na jednoj, nastaloj na Europskom trgu u Zagrebu, Juraj Mesić maltretira inozemne dostavljače hrane, a na drugoj, u Ljubljanskoj ulici, vrijeđa tamnoputog muškarca.

'Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger, evo ga, niger. Od***i!', derao se, nakon čega je izvikivao nacistički pozdrav 'Sieg Heil' te o tome snimio videozapis.

Obje snimke su objavljene 22. veljače ove godine na Redditu, a 12. ožujka preplavile su medijski prostor. Postale su viralne i doživjele osudu javnosti, pa se policija odmah umiješala te se vrlo brzo otkrio identitet širitelja mržnje. S odmakom od 24 sata Mesić je uhićen na kućnom pragu gdje su mu policajci priredili "doček" po povratku kući.

Inače, u susret ovogodišnjem proljeću, Mesićevim ludostima tu nije bio kraj. Na Dan žena u pola bijela dana u Ivanić Gradu napao je dvojicu filipinskih državljana koji su u RH na privremenom boravku. Tad im je zbog etničke pripadnosti vikao na engleskom ‘Mamu vam je*em, crnci, patuljci, vratite se odakle ste došli‘. Jednog od mladića je pritom, dok je nasrtao, udario u nogu, a drugog u lakat i nogu, pa se s njim, radi toga, bavi velikogorički Općinski sud.