upozorenje policije

Prevaranti haraju Hrvatskom: Kako razlikovati pravog od lažnog policajca?

23.11.2022 u 22:03

Bionic
Reading

U dvije akcije USKOK-a i policije, koje su se u proteklih 24 sata odigrale u Koprivnici i Zagrebu, uhićeno je više od 30 osoba. Iz policije upozoravaju kako prepoznati lažnog policajca

Na području Koprivnice uhićeno je desetak osoba zbog sumnje da su ilegalno uvozili i prodavali veće količine rezanoga duhana čime su državni proračun oštetili za oko 50 milijuna kuna neplaćenih trošarina.

Zagrebačka policija je, pak, u srijedu ujutro u suradnji s USKOK-om uhitila najmanje 20 osoba iz šire okolice koje se sumnjiči da su u proteklih nekoliko mjeseci, predstavljajući se kao policajci ili pak službenici banaka, varali starije građane na području Zagreba uzimajući im novac.

Istražitelji još uvijek zbrajaju koliko su novca ukrali. 'Trenutačna brojka veća je od milijun kuna', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji je razgovarao s Velimirom Tišmom iz službe prevencije PU zagrebačke o prevarantima koji se lažno predstavljaju.

Tišma je istaknuo na koje načine građani mogu prepoznati prevarante. 'Kad policijski službenici primjenjuju ovlasti, ako su u civilnoj odjeći, moraju se predstaviti sa službenom značkom i iskaznicom na zahtjev građana', rekao je Tišma.

Prevaranti, dodaje, najčešće koriste civilnu odjeću, predstavljajući se kao pripadnici krim-policije. 'Imaju i lažne službene iskaznice. Jako se brzo predstavljaju, da građanin ne može vidjeti fotografiju i iskaznicu. Najčešća pogreška je kada puste nepoznatu osobu u svoj dom. Tako mogu odglumiti da im je slabo i izvršiti krađu', upozorava Tišma.

S promjenom valute iz kune u eure moglo bi doći do novih problema, strahuje Tišma. 'Predviđamo da će se, kada se od 1. 1. uvede euro, pojaviti scenarij gdje će žrtvama nuditi zamjenu u domovima. Savjetujemo građane da to nikako ne rade, već da to rade u institucijama i prema uputama', zaključio je Tišma.