devet godina

Povećana zatvorska kazna muškarcu koji je u Zagrebu mrtav pijan prošao kroz crveno i ubio taksista

23.03.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud je sa šest i pol na devet godina zatvora povećao kaznu Ivanu Pavloviću (41) kojeg je zagrebački Županijski sud nepravomoćno proglasio krivim da je, pijan i pričajući na mobitel, u središtu Zagreba naletio na taksi te usmrtio njegovog vozača Krunoslava Kunkušaka

Ne navodeći identitete, Sud je u četvrtak priopćio da je presudom prihvatio žalbu tužiteljstva te preinačio nepravomoćno izrečenu kaznu od šest i pol godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Prema optužnici, Pavlović je lani krajem veljače sa 2,6 alkoholnih promila te razgovarajući na mobitel automobilom prošao kroz crveno svjetlo na semaforu te udario u taksi kojim je vozač Krunoslav Kunkušak vozio putnika Josipa Ivkovića.

Kunkušak je na mjestu poginuo, dok je Ivković preživio, no od nesreće se nalazi u vegetativnom stanju, stoji u presudi.

Uz zatvorsku kaznu optuženiku je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom svih kategorija u trajanju koje je tri godine dulje od izrečene zatvorske kazne, a u vrijeme zabrane uračunato je i vrijeme privremenog  oduzimanja vozačke dozvole od lipnja 2022. te nadalje.

Prizivni sud smatra da je prvostupanjski sud za optuženog precijenio olakotne okolnosti, dok je otegotnim okolnostima dao premali značaj.

Precizirao je da je zagrebački Županijski sud propustio ocijeniti Pavlovićevu prijašnju višestruku prekršajnu osuđivanost zbog prometnih prekršaja te činjenicu da su žrtve u vrijeme nesreće imale 40 odnosno 32 godine, kao i posljedice kaznenog djela koje pogađaju njihove obitelji.

Stoga, drugostupanjski sud nalazi osnovanim žalbene navode državnog odvjetnika da kazna zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci nije adekvatna opsegu optuženikove kaznene odgovornosti i posljedicama prometne nesreće', zaključuju u Visokom kaznenom sudu.