mito i korupcija

Podignuta optužnica protiv tri osječka suca i braće Mamić

07.06.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Uskok je na svojim stranicama objavio da je podignuta optužnica protiv braće Zdravka i Zorana Mamića te sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića te osječkog poduzetnika Drage Tadića i Nataše Sekulić, prijateljice jednog od sudaca

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961., 1975.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te pranja novca', stoji u priopćenju USKOK-a u kojem se ne navode imena.

'Optužnicom se prvookrivljeni Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, tereti da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravko Mamićem te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protivbraće Mamići više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku.

Pritom je Zdravko Mamić znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje je Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv njegova brata i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s drugookrivljenim Zvonkom Vekićem također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku.

Pritom mu je Vekić predočavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s trećeokrivljenim Antom Kvesićem za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Tako mu je predočavao da će u jednom predmetu,osigurati donošenje oslobađajuće presude, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu u kojem je predsjednik optužnog vijeća, kao i da će posredovanjem kod suca Kvesića osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist brata Zorana i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno i još dvojicu sudaca.

Također je Zdravko Mamić, zajedno s bratom, u Širokom Brijegu ostvario kontakt i s Kvesićem tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zdravko putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru sa Zdravkom osigurao Zoran koji je suoptuženik u navedenom kaznenom predmetu, s ciljem ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka.

Navedeni iznos je šestookrivljeni poduzetnik Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića predao Vekića i Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekićem i Mamićem na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist Mamićevu korist i drugih optuženika neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Kao nagradu za dogovoreno pogodovanje braća Mamić su podmirivali troškove putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno Mamić autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak Vekiću na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Osim toga se Vekić se tereti da je od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku, nakon što je kao sudac Županijskog suda u Osijeku pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 370.000,00 eura za ishođenje povoljnih sudskih odluka bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv braće Mamić vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku, zajedno s Natašom Sekulić i prema prethodnom dogovoru raspolagao dijelom tih sredstava.

Tako su sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela Vekić i Sekulić na njeno ime kupili nekretninu u Osijeku za koju je ona kupoprodajnu cijenu isplatila u gotovini, od čega je iznos od 260.790,36 kuna financiran navedenim sredstvima. Također su na ime Sekulić kupili automobil čija je kupovina djelomično, u iznosu od 25.066,46 kuna, financirana navedenim sredstvima, dok je Vekić na svoje ime kupio automobil za koji je za potrebe podmirenja dijela kupoprodajne cijene uplatio iznos od 58.392,71 kune pribavljen počinjenjem kaznenog djela.

U jednoj poslovnoj banci je Vekić na račun oročenja u eurima položio ukupno 26.500,00 eura pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, koje je potom iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru. Jednako tako je Sekulić jedne poslovne banke držala 28.220,00 eura i 320.000,00 kuna koje je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem', zaključuje se u priopćenju.