dvanaestorica pred sudom

Odgođena sjednica Optužnog vijeća u slučaju Uljanik

11.01.2022 u 09:59

Bionic
Reading

Sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Rijeci na kojoj se u utorak trebala razmatrati ponovno podignuta optužnica u "slučaju Uljanik" je odgođena zbog bolesti jednog od branitelja, ponovno je zakazana za 21. i 24. siječnja te za 1. veljače, doznaje se u utorak sa suda

Kako se doznaje od glasnogovornika suda Zorana Sršena, jedan od branitelja u "slučaju Uljanik" zatražio je odgodu zbog bolesti pa je sud udovoljio njegovu zahtjevu.

Za sjednicu Optužnog vijeća predviđena su tri dana zbog obimnosti predmeta, kao i zbog uvjeta organizacije sjednice, kazao je Sršen.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je u kolovozu, nakon što je provelo dokazne radnje koje je rješenjem Optužnog vijeća naložio tamošnji Županijski sud, ponovno podiglo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i pravne osobe Uljanik plovidbe iz Pule.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci je potkraj veljače vratilo optužnicu u "slučaju Uljanik" radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja.

Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka. Zdravko Pliško

Riječki ŽDO je u lipnju zatražio produljenje roka za još tri mjeseca za pa je Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci odobrilo to produljenje.

Optužnica je u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela identična optužnici koja je bila podignuta u ožujku 2020.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je tada optužnicu u "slučaju Uljanik" - protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka 'Uljanik plovidba' iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

Afera Uljanik je u prosincu 2020. zahvatila još osoba, jer je policija nakon dodatnog istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda, za koje sumnja da su sa čak 26 kaznenih djela, na teret riječkog 3. maja i hrvatske države, počinili štetu od 1,5 milijarde kuna.

Ta je istraga nastavljena nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019., kada su provedena dodatna istraživanja o postupku restrukturiranja 3. maja te o obračunu troškova za ugovorene radove u tom riječkom brodogradilištu.