na popravnom

Slučaj Uljanik pred optužnim vijećem; na riječkom Sudu 'pada' odluka hoće li okrivljenima uskoro početi suđenje

10.01.2022 u 18:10

Bionic
Reading

Na riječkom Županijskom sudu u utorak zasjeda Optužno vijeće koje će odlučiti hoće li biti prihvaćena, odbačena ili ponovno vraćena na doradu nova optužnica protiv 12-orice bivših čelnika Uljanika i Uljanik plovidbe.

Ponavljanje dokaznih radnji i dopuna istrage naložena je Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) nakon što je Optužno vijeće krajem veljače prošle godine prihvatilo dio primjedbi koje su na prvi prijedlog optužnice iznijeli odvjetnici okrivljenih.

'Naši prigovori su se odnosili na činjenicu da je financijsko-knjigovodstveno vještačenje provedeno tako da se temeljilo na neslužbenim prijevodima koje su sačinili policijski službenici. Optužnica je bila vraćena ŽDO-u Rijeka koje je ispravilo nedostatke na koje im je ukazano, te su ponovno podigli izmijenjenu optužnicu na koju svi branitelji napisali svoje odgovore', kazao je pulski odvjetnik Matija Miloš, branitelj nekadašnjeg predsjednika Uprave Uljanika Antona Brajkovića za Glas Istre.

Dodaje da odvjetnici svih okrivljenika smatraju da nova optužnica ne može biti potvrđena jer nije provedeno traženo brodarsko i brodograđevno vještačenje, ali i zbog činjenice da su se od trenutka uhićenja do danas izmijenile određene objektivne okolnosti koje, kako kaže, u suštini potvrđuju obrane svih okrivljenika i teze njihovih branitelja.

Miloš ističe kako su se kretanja na tržištu nepobitno potvrdila priču o izrazitoj cikličnosti brodograđevne i brodarske industrije odnosno da su dnevne vozarine u zadnjih godinu dana izrazito narasle. 

'Mi tvrdimo da su četiri broda koja su predmet optužnice građena u krizi isključivo da bi se osigurao kontinuitet posla i s namjerom da se u trenutku oporavka tržišta prodaju. To se upravo krajem prošle godine i dogodilo.', kazao je Miloš napominjući kako zbog toga smatraju da je nužno da se optužnica vrati na doradu i da se naloži spomenuto brodograđevno i brodarsko vještačenje bez kojega je nemoguće objektivno sagledati sve aspekte priče.