PUNIM PLUĆIMA

Najstarija Irkinja na 109. rođendan otkrila tajnu uživanja u dugom životu

23.05.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Najstarija žena u Irskoj obilježila je svoj 109. rođendan podijelivši dva savjeta o tome kako uživati ​​u dugom životu: ne gubite vrijeme i živite ga punim plućima. Máirín Hughes slijedi vlastite savjete promatrajući ptice, čitajući novine i romane, rješavajući križaljke, slušajući glazbu, igrajući Scrabble – i uživajući u gužvi svaki put kad dočeka još jedan rođendan

'Jednostavno volim živjeti', rekla je novinarima slaveći 109. rođendan u ponedjeljak.

Hughes je rođena 22. svibnja 1914., dva mjeseca prije izbijanja Prvog svjetskog rata, a sjeća se svoje majke koja se brinula o ljudima tijekom pandemije gripe 1918. godine. Proslavila je rođendan s prijateljima u autobusu, obilazeći park Phoenix u Dublinu, uz popodnevni čaj, prije nego što se vratila u svoj starački dom u obližnjem Chapelizodu, izvijestio je Guardian.

Na pitanje Irish Timesa o tajni dugog života, odgovorila je: 'Živite život punim plućima. Ne gubite vrijeme, mislim da je to važno.'

Hughes je rođena u Belfastu, a odrasla je u Dublinu i Killarneyu, u okrugu Kerry. Sjeća se rođenja neovisne irske države 1921. godine. Studirala je na Sveučilišnom koledžu Cork, što je bio neobičan izbor za žene u to vrijeme, a diplomirala je 1935. godine. Radila je kao kemičarka u sveučilišnom medicinskom laboratoriju, a 50-ih se sa suprugom preselila u Dublin, gdje je bila učiteljica. Par nije imao djece.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Prisjetila se kako je prije 50 godina vidjela kako se gradi njezin starački dom, dok je bila s majkom. 'Mama je pitala malog dječaka na cesti: ‘Što je to?’. Rekao je 'Oh, tamo će živjeti stari bogati', ispričala je Hughes. 'Pretpostavljam da to jesam. Bogata sam u društvu koje imam', kazala je.

Zadovoljstvo je u jednostavnim stvarima, rekla je. 'Sviđa mi se tišina, kao i ptice koje imamo ovdje. Oko rijeke su baš prekrasne'. 

Najstarija poznata osoba na svijetu je María Branyas Morera, koja živi u Španjolskoj. Ona ima 116 godina.