žalbe uskok-a i obrane

Afera Remorker: Danas odluka o sudbini Nadana Vidoševića

28.11.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud (VKS) na današnjoj sjednici razmatra žalbe na nepravomoćnu presudu u aferi HGK – Remorker u kojoj je bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u prosincu 2021. osuđen na osam godina zatvora

Žalbe na nepravomoćnu presudu za izvlačenje novca iz HGK fiktivnim poslovima, kojom su, uz bivšeg šefa HGK, obuhvaćene Vidoševića dugogodišnja suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić, podnijeli su Državno odvjetništvo i obrana.

Zdenka Peternel je nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora, dok su Miladinov i Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Kako se doznaje na sudu, tužiteljstvo za Vidoševića i Peternel traži veće kazne, dok za Miladinov i Mikić traži ukidanje oslobađajuće presude te ponovno suđenje. Obrana traži ukidanje osuđujućeg dijela presude i ponovno suđenje za Vidoševića i Peternel te potvrđivanje oslobađajuće presude Županijskog suda u Zagrebu.

VKS žalbe može prihvatiti ili odbiti, a nepravomoćna presuda može biti potvrđena, izmijenjena u pogledu visine kazne, ali i ukinuta. U slučaju ukidanja nepravomoćne presude Vidoševiću i njegovim suoptuženicama ponovno bi se sudilo na zagrebačkom Županijskom sudu.

Prizivni sud otpremit će svoju odluku o žalbama naknadno, jer za njezino donošenje ne postoje zakonski rokovi.

Vidošević je, uz izvlačenje novca iz HGK, proglašen krivim i zbog kupovine skulptura novcem HGK te za kupnju bagera novcem Kraša. S obzirom da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK je izravno iz sudnice prebačen u zatvor u kojem se nalazi i danas.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Uskok je stoga sredinom prosinca 2020. godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Riječ je o Igoru Premilovcu, koji je prvi progovori kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani novac' uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen. No, Vrhovni sud je u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti te naložio novo suđenje koje je započelo prošlog tjedna.