policijska potjera

Migranti iz jurećeg kombija dali iskaze: Povraćali smo, vozač se nije htio zaustaviti

22.01.2024 u 19:08

Bionic
Reading

Bježeći policiji kombijem punih ilegalnih migranata, 31-godišnji Moldavac koji ima i državljanstvo Rumunjske, završio je u istražnom zatvoru. Prijeti mu do 12 godina zatvora

Rekonstruirano je da su policajci još kod Ogulina uočili kombi koji je evidentno vozio veliki teret. Posumnjali su da se radilo o krijumčarenju stranih državljana pa su ga pratili. Pokušali su ga zaustaviti na autocesti, no vozač je ubrzao prema Zagrebu. Probio je potom rampu na naplatnim kućicama u Lučkom te nastavio juriti gradskim ulicama, sve do Kustošijanske, gdje je kombi naletio na zaustavljeno policijsko vozilo, piše N1.

Jurnjavu je snimilo više nadzornih kamera, a i stranci koji su se nalazili u kombiju posvjedočili su što se događalo.

'Iz Gaze sam krijumčarskom rutom prema Europskoj uniji krenuo 18. rujna prošle godine. Kranji cilj bila mi je Belgija. Iz Egipta sam avionom došao u Tursku gdje sam platio 3.000 eura osobi koja se bavi krijumčarenjem ljudi. Do Grčke sam došao morskim putem, a zatim smo nastavili automobilima preko Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH. Preko granice s Hrvatskom preveo nas je vodič, neki Afganistanac. U šumi smo čekali daljnji prijevoz', ispričao je istražiteljima Palestinac, koji je bio među ukupno 32 osobe u jurećem kombiju, piše N1.

Naveo je kako u kombiju nije bilo sjedalo zbog čega su morali čučati pa je više ljudi povraćalo. Kaže da vozaču kombija nije davao nikakav novac već je platio agentu s kojim je dogovorio put od Grčke do Belgije, a njemu je dao ukupno 4.000 eura.

  • +2
Potjera migranti Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Isti iznos platio je i Sirijac koji je u listopadu 2023. krenuo iz svoje domovine prema Europi. Kaže da je ležao u tovarnom prostoru kombija. Ispričao je da kada je vozač počeo juriti, molili su ga da stane, ali nije htio. 

Vozač je osim za krijumčarenje ljudi, prijavljen i za oštećenje tuđe stvari budući je uništio HAC-ovu rampu te policijsko vozilo, a odgovarat će i za obijesnu vožnju. Budući da je strane državljane prevozio u nehumanim uvjetima, prijeti mi i do 12 godina zatvora.