uzrok još nepoznat

Izvučena olupina Cessne koja je pala kraj Zagreba, krv i urin pilota poslani na analizu

27.05.2024 u 20:09

Bionic
Reading

Olupina Cessne 128D Skylane, aviona koji se u subotu srušio u šumi kod Kerestinca, a prilikom čega je jedna osoba poginula dok su četiri ozlijeđene, izvučena je i odvezena na analizu

Izvlačenje olupine aviona registarskih oznaka HA-TUB trajalo je tri i pol sata, javio je HTV u središnjem Dnevniku.

'U 10 sati ujutro ovdje su pristigli policija i vatrogasci, došla su dva kamiona i bager. Tri i pol sata izvlačili su Cessnu. Jedan kamion odvezao je trup aviona, a drugi kamion odvezao je rep aviona', rekla je novinarka HTV-a Lucija Judnić. Gdje je olupina odvezena nije poznato, a iz Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici odgovaraju da se nalazi u adekvatno osiguranom prostoru.

Točan uzrok nesreće trebao bi biti poznat nakon što istražitelji završe posao, a dosad se pričalo o otkazivanju motora ili problemu s dovodom goriva kao mogućim uzrocima. Prema nekim procjenama, do utvrđivanja uzroka moglo bi proći više tjedana, pa čak i nekoliko mjeseci. Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin jučer je izjavio da postoje indicije o odgovornosti za nesreću, ali da ne želi nagađati dok vještačenje ne bude gotovo. ŽDO Velika Gorica danas je objavilo dopunu priopćenja vezano za pad aviona:

  • +2
Izvlačenje unesrećenih prilikom pada zrakoplova Izvor: Pixsell / Autor: HGSS/PIXSELL

'Dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke i istražiteljima Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, provela očevid pada zrakoplova marke Cessna.

  • +13
Zrakoplovna nesreća kod Kerestinca Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Tijekom očevida su, uz druge poduzete radnje na mjestu događaja, od pilota izuzeti krvi i urin radi daljnjih vještačenja. Zrakoplov je izuzet s mjesta događaja i pohranjen u adekvatnom osiguranom prostoru. Ovo državno odvjetništvo poduzima potrebne radnje te su u tijeku daljnji izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti ove zrakoplovne nesreće', izvijestili su iz ŽDO Velika Gorica.