cjelodnevna škola

Glasovac: U centru ideje reforme koja se provodi je novac, a ne djeca

03.05.2023 u 13:02

Bionic
Reading

SDP je u srijedu kritizirao projekt cjelodnevne škole koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i predložio da se postojeći cjelodnevni programi postupno proširuju u prva četiri razreda diljem Hrvatske, i to u okviru ideje o devetogodišnjoj osnovnoj školi

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac kazala je na konferenciji za novinare da je puno prihvatljivije da se osigura infrastruktura da sve škole mogu prijeći na nastavu u jednoj smjeni.

Također, zauzela se da se nadograde i teritorijalno prošire modeli cjelodnevne nastave koji se uspješno provode u hrvatskim školama, te da troškove za nastavu koju održavaju dvije učiteljice u pokrije država a ne osnivači.

Glasovac je podsjetila da se prema Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja je jednoglasno usvojena 2014. godine, treba provoditi devetogodišnja osnova škola. Sadašnjoj ideji o reformi nedostaje vrijeme od jedne godine u koje je bi se rasporedili previše zgusnuti programi i smanjilo opterećenje učenika i nastavnika, smatra.

"U centru ideje reforme koja se provodi sada jest novac, a ne djeca. Lijepo je da imamo novaca, ali ključ uspjeha reforme je čovjek", kazala je potpredsjednica SDP-a i dodala da su učitelji potpuno poništeni jer ih nitko nije niza što pitao.

Ističe kako još nisu poznati kurukulumi za nove predmete koji su najavljeni reformom, a reforma općenito nedomišljena i zaobilazi nastavnike.

Škole se zbog toga ne javljaju za eksperimentalni program reforme, a vlasti preko osnivača vrše pritiske na škole da promijene već donesene negativne odluke o provođenju eksperimentalne faze reforme, kazala je.

Voditeljica SDP-ovog Savjeta za odgoj i obrazovanje Tanja Djaković izrazila je razumijevanje za škole koje nisu prihvatile eksperimentalni program reforme jer škole ne znaju što ih čeka.

Na školske se odbore i škole vrše pritisci da promijene negativnu odluku koje su već donijele no lobiranje je dopušteno prije donošenje odluka, ali nije prihvatljivo nakon toga, kazala je Djaković.