sud odlučio

Bivši policajac umislio da ga žena vara pa pokušao ubiti susjeda. Neće u zatvor

01.03.2024 u 07:53

Bionic
Reading

Bivši policajac Branko Mamić osuđen je jučer u Splitu za pokušaj teškog ubojstva susjeda Jerka M., u kojeg je ispalio tri hica

Neće u zatvor jer je djelo počinio neubrojiv, u stanju teškog kroničnog psihotičnog perzistentnog sumanutog poremećaja s dominantno prisutnim idejama ljubomore zbog čega nije mogao shvatiti značenje svog postupanja, niti vladati svojom voljom pa mu je određen smještaj u psihijatrijskoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci, piše Dalmatinski portal.

Početkom prosinca 2022. stvorio je fikciju da ga supruga vara sa susjedom i da je on uzrok raspada njihovog braka, i to na temelju poruka koje su razmjenjivali. To je kod njega izazvalo nekontroliranu ljubomoru, bijes i prezir prema Jerku M. pa je vođen nagonima i strastima neutemeljeno u više navrata fizički i verbalno nasrtao i na suprugu i oštećenog, ne obazirući se na suprotna uvjeravanja. Odbio je pomoć i prepustio se ljubomornim strastima i nagonima te je odlučio kazniti i osvetiti se Jerku M.

Nasrnuo je na njega kada je pokušao ući u automobil. Govorio mu je kako izlazi s njegovom ženom, hvatao ga je i vukao za majicu, nekoliko puta ga je udario šakom u glavu i razbio mu usnu. Kada su ga A. Ž. i M. Š. udaljili od Jerka M., izvadio je pištolj, došao do njegovog vozila i kroz podignuto staklo na vratima vozača u pravcu njegove glave ispalio najmanje tri hica. Zadao mu je dvije osobito teške i po život opasne ozljede, prostrjel i ustrjel glave. Smrtna posljedica slučajno je izostala. Pobjegao je svojim terencem BMW X5 i predao se nakon nekoliko dana skrivanja.