DEŠIFRIRANA APLIKACIJA

BiH: Podignuta optužnica za ubojstvo policijskog načelnika

06.12.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH u utorak je podignulo optužnicu protiv osam osoba koje tereti za teška kaznena djela, uključujući ubojstvo načelnika policije u Prijedoru počinjeno u ožujku ove godine

Ta je optužnica prva koja je uslijedila nakon što su istražitelji dešifriranjem aplikacije Sky otkrili veliku mrežu osoba umiješanih u kriminal.

Kao organizator ubojstva načelnika odjela kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića optužen je Dalibor Railić (37) iz Banje Luke. Kako stoji u optužnici, po Ralićevom je nalogu načelnika Bašića 21. ožujka pred ulazom u stambenu zgradu u kojoj je stanovao metkom u glavu likvidirao Aleksandar Miljatović (34), koji je sada drugooptuženi na popisu članova kriminalne skupine.

Uz Railića i Miljatovića optužena su još petorica muškaraca i jedna žena.

U optužnici je navedeno kako su oni organizirali krijumčarenje kokaina i marihune, a ilegalno zarađeni novac su "prali" kupnjom nekretnina i luksuznih automobila.

Njihove kriminalne aktivnosti istraživao je načelnik Bašić, zbog čega su ga i likvidirali.

Otkriveni su nakon što je uz pomoć inozemnih policijskih agencija i Europola policija u BiH dobila pristup komunikacijama unutar kriptirane mreže Sky, čime su osigurani ključni dokazi potrebni za vođenje sudskog postupka.

Prema do sada dostupnim informacijama više od dvije tisuće osoba iz BiH tijekom deset godina bilo je uključeno u komunikaciju kroz aplikaciju Sky, a među njima su identificirani i policajci te osobe u tijelima pravosuđa.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić ranije je najavio podizanje niza optužnica protiv takvih osoba koje su bile uključene u kriminalne aktivnosti.