DO 4500 EURA PO OSOBI

Pakistanac i dvojica državljana BiH optuženi za krijumčarenje migranata u Hrvatsku

02.12.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv jednog Pakistanca i dvojice bosanskohercegovačkih državljana koje tereti za trgovinu ljudima odnosno krijumčarenje ilegalnih migranata, potvrđeno je u petak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu

Optuženi su Pakistanac Allah Dita (41), koji je u pritvoru te Nihad Jusić (40) i Aladin Vajzović (32), obojica iz Sarajeva.

U optužnici stoji kao su njih trojica bili pripadnici organizirane kriminalne skupine uspostavljene kako bi preko granica BiH ka zemljama Europske unije prebacivali ilegalne migrante, uglavnom državljane Pakistana i Bangladeša.

Jusić i Vajzović, koji su taksisti, svojim su automobilima prevozili migrante s područja Sarajeva ka državnoj granici i to uglavnom na skrivena područja u blizini rijeke Save, odakle su ih dalje prebacivali u Hrvatsku i druge države EU.

Istragom je utvrđeno kako je Dita kao organizator u najmanje dva navrata tijekom proljeća, uz nezakonitu naknadu od 3500 do 4500 eura po osobi, tim kanalom organizirao krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata.

  • +2
Migranti na željezničkom kolodvoru u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Tijekom suđenja koje se očekuje tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 44 svjedoka te prilaganjem oko 40 dokaznih materijala.