ODAKLE MU NOVAC?

HDZ-ovac iz Zadra ulaže 40 milijuna kuna u Zvečevo

Bionic
Reading

Uprava Zvečeva, jednog od vodećih hrvatskih konditora najavila je dokapitalizaciju vrijednu 40 milijuna kuna u cilju učvršćivanja financijske stabilnosti društva. Jedini ulagač bit će tvrtka Ultima ulaganja koja je za dionicu Zvečeva spremna platiti čak sedam puta više od trenutačne tržišne cijene na Zagrebačkoj burzi

Uprava Zvečeva proširila je dnevni red Glavne skupštine prijedlogom za dokapitalizaciju 'tešku' 40 milijuna kuna. Predlaže se povećanje temeljnog kapitala uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Jedini ulagač bit će tvrtka Ultima ulaganja u vlasništvu Tonija Kozine, 36-godišnjeg HDZ-ova gradskog vijećnika u Zadru. Njegov otac poznati je zadarski poduzetnik Jago Kozina koji se prije nekoliko godina pojavljivao u medijima kao osumnjičenik u nekoliko slučajeva gospodarskog kriminala.

Kozina junior karijeru je započeo u očevoj autoprijevozničke tvrtki Contus koja je 2009. otišla u stečaj. Prije toga Toni Kozina našao je posao u Ini gdje je radio od 2007. do svibnja ove godine, da bi u lipnju osnovao tvrtku Ultima ulaganja. Do budućeg novog suvlasnika Zvečeva tijekom dana nismo uspjeli doći jer nam se ispričao sastancima, pa nam je tako ostalo nepoznato i na koji će način financirati ulaganje u Zvečevo.

'Mi smo u Zvečevu tražili partnera, a tvrtka Ultima ulaganja sama se javila. Njihovih 40 milijuna kuna iskoristit ćemo za financijsku stabilnost i financijsko restrukturiranje, jer smo posljednjih godina puno ulagali u dugotrajnu imovinu. Njihovo ulaganje će nam pomoći da snizimo cijenu kapitala, a oni su se ponudili da budu financijski savjetnici kako da smanjimo financijske rashode u Zvečevu', rekao je Marin Pucar, direktor Zvečeva.

Temeljni kapital Zvečeva povećat će se za 14,9 milijuna kuna (sa 61,5 milijuna kuna na 76,5 milijuna kuna), a izdat će se 54.562 dionice. Budući da će novi suvlasnik uložiti 40 milijuna kuna i steći 19,5-postotni udjel u Zvečevu, znači da će za nove dionice platiti znatno više od njihove nominalne i tržišne vrijednosti.

Točnije, za svaku novu dionicu uplatit će 536,46 kuna, nominalna vrijednost dionice iznosi 200 kuna, a cijena dionice na Zagrebačkoj burzi kreće se oko 77 kuna.

U najavi dokapitalizacije navodi se da je Uprava društva odredila cijenu nove dionice na temelju najboljih saznanja i internih procjena konsolidiranog poslovanja. Zdenko Alvir, većinski vlasnik Zvečeva, ističe da je investitor spreman platiti navedenu cijenu, a da cijena na burzi nije realna kao ni za jednu hrvatsku tvrtku.

'Prikupljeni kapital iskoristit ćemo za ulaganje u novu opremu i osvajanje zapadnih tržišta', rekao je Alvir, koji očekuje uplatu odmah po odluci Glavne skupštine koja će se održati 29. kolovoza.