tržište kapitala

CROBEX blago porastao, Podravka i dalje u fokusu

Bionic
Reading

Nakon rasprodaja u ponedjeljak, kako na globalnim burzama tako i na domaćem tržištu, trgovanje u utorak je ipak donijelo određeno smirivanje situacije

Zabrinutost oko nekretninskog tržišta u Kini se primirila, te su investitori odlučili skrenuti fokus prema nadolazećem sastanku FED-a.

Domaće tržište ovaj tjedan prati smjer kretanja na globalnim burzama, ali uz znatno manje oscilacije, pa su tako CROBEX i CROBEX10 ojačali 0,3 posto i 0,1 posto, dok su europske burze u pravilu bile preko 1 posto u zelenom.

Likvidnost je dodatno ojačala, te je na Zagrebačkoj burzi prikupljeno gotovo 24 milijuna kuna redovnog prometa, što je najviše od sredine lipnja. U fokusu investitora je bila dionica Podravke, već četvrti uzastopni dan, pri čemu je prikupila čak 18,3 milijuna kuna uz stagnaciju cijene, što jer njen najveći dnevni promet u više od deset godina.

Osim Podravke nije bilo milijunaša, i ostala izdanja su imala znatno niže promete, gdje vrijedi izdvojiti dionicu Zagrebačke banke s oko 830 tisuća kuna prometa, te Valamar Riviere sa 780 tisuća kuna prometa, pri čemu su obje zaključile bez promjene cijene. Dobitnik dana je dionica Jadroplova koja je uzletjela 10,4 posto, nakon što je dan ranije bila među glavnim gubitnicima, a sa snažnim rastom nastavlja dionica Đuro Đaković Grupe s plusom od 5,7 posto.

S druge pak strane, brodar Alpha Adriatic je upisao najveći pad od 5 posto, nakon objave od strane kompanije kako je zaprimila dorađenu optužnicu u kaznenom predmetu koji se tiče potencijalne štete trgovačkom društvu 3Maj.

Dobitnik dana Jadroplov +10,40% 69,00

Gubitnik dana Alpha Adriatic -5,00% 114,00

CROBEX +0,31% 1.945,53