ŽELJEZARA SPLIT

Zlomrexu 10 milijuna eura za raskid ugovora

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 14:54
  • Objavljeno 15.12.2009 u 14:54
Željezara Split

Željezara Split

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Zlomrex nije Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavio dokaze o raskidu ugovora o prodaji Željezare Split Carlson fondu niti o skidanju založnog prava City banke nad dionicama Željezare u vlasništvu Zlomrexa, pa HFP još ne može sa Zlomrexom sklopiti sporazum o raskidu kupoprodajnog ugovora za Željezaru Split, izvijestio je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak na današnjoj sjednici Upravnog odbora (UO) HFP-a

Ta dva uvjeta važna su jer nakon njihova ispunjenja ni Carlson ni City bank ne bi mogli ometati upis vlasništva HFP-a nad Željezarom Split te pronalazak novog strateškog partnera, kaže Duvnjak.

Prema predloženom sporazumu, Zlomrex bi sve dionice Željezare Split koje ima u vlasništvu, oslobođene svih tereta, za jednu kunu prodao HFP-u s tim da bi HFP otkupio dio obveza Željezare Split prema Zlomrexu u iznosu od 10 milijuna eura. Toliki je, naime, iznose ulaganja koji je Zlomrex realizirao u Željezaru Split. Sva ostala potraživanja Zlomrex bi bezuvjetno otpisao, izvijestio je Duvnjak uz napomenu da su ukupna potraživanja Zlomrexa prema Željezari Split 26,4 milijuna eura.

Alternativa sporazumu je aktiviranje 75 milijuna kuna korporativnih jamstava za neizvršenje Zlomrexova poslovnog plana i 12 milijuna kuna za neizvršavanje obveza prema radnicima, no to znači otvaranje dugotrajnih sudskih sporova, pa HFP smatra da je bolje sklopiti sporazum, kaže Duvnjak.

Proceduru izvlaštenja Zlomrexa treba provesti bez repova, ali taj postupak predugo traje, smatra član UO HFP-a, sindikalac Ozren Matijašević

Prema Duvnjakovim riječima, Zlomrex je HFP-u dostavio podatke iz kojih je vidljivo da je ukupna dugotrajna imovina Željezare Split vrijedna 614,2 milijuna kuna, a poslovni gubitak u 2008. godini iznosio je 101 milijun kuna, dok je za prvih devet mjeseci ove godine njegov iznos 79,5 milijuna kuna. Prema tim podacima, Željezara je u financijskoj blokadi od najmanje 70 milijuna kuna, a ukupne obveze iznose 443,7 milijuna kuna.

Radnici zaprijetili blokadom prometnice

Zbor radnika splitske Željezare na današnjem je sastanku odlučio idućeg tjedna organizirati blokadu prometnice na Mostinama, dijelu grada gdje se nalazi jedan od pogona željezare, ako Vlada i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) žurno ne poduzmu mjere kako bi se raskinuo kupoprodajni ugovor s poljskom tvrtkom Zlomrex i omogućio nastavak proizvodnje u Željezari, izvjestio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mladen Bekavac

'Zbor radnika također je odlučio da će radnici u znak nezadovoljstva predstojeću Badnju večer i Božić provesti u krugu tvornice, ako se do tada ne razriješi teška situacija u Željezari', rekao je Bekavac Hini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi