POLJACI BJEŽE IZ HRVATSKE

Zlomrex planira prodati splitsku Željezaru

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2009 08:48
  • Objavljeno 14.04.2009 u 08:43
radnik željezara čeličana

radnik željezara čeličana

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vlasnik splitske Željezare poljska tvrtka Zlomrex, koja je ušla u njezino vlasništvo prije dvije godine, najavljuje prodaju kompanije iz Splita do sredine godine.

Predsjednik Uprave i jedini dioničar Zlomrexa Przemyslaw Sztuczkowski kazao je u razgovoru za poljski informativni portal PNB da je donio odluku o prodaji Željezare u Splitu do kraja lipnja. Informaciju su za Poslovni dnevnik potvrdili u Zlomrexu rekavši da zbog situacije na svjetskom tržištu i problema svih proizvođača čelika Sztuczkowski razmatra sve mogućnosti koje bi održale Željezaru i radna mjesta.

'O svim mogućim odlukama Zlomrex će se konzultirati s Hrvatskim fondom za privatizaciju', kazala je glasnogovornica Željezare Split Ivana Krešo. Tako se, kada se očekivalo da je riješen problem vlasnika i strateškog partnera u hrvatskim željezarama, onima u Sisku i Splitu, situacija ponovno počela komplicirati. Željezara u Splitu nije radila nekoliko mjeseci.

Već se duže spekuliralo da Željezara, osim problema uzrokovanih globalnom krizom, ima 'nekih problema' i s hrvatskim vlastima kao i zaposlenicima. Sindikati koji djeluju u Željezari navode da se prema odredbama ugovora Zlomrex obvezao odmah uplatiti 10,1 milijun kuna za Željezaru. Istodobno je bilo najavljeno ulaganje od 200 milijuna kuna, od čega 140 milijuna u prve dvije godine. Sindikat optužuje Poljake da su za ovaj iznos zadužili Željezaru, umjesto da ga investiraju.

Konzultant koji je bio uključen u prodaju Željezare Poljacima, a zbog novonastale situacije želi ostati anoniman, navodi da su za krizu u Splitu odgovorni Vlada ili Fond za privatizaciju koji nisu na vrijeme prepisali hipoteku Željezare.

'To što je ove zime nedostajalo pilna, Poljaci nisu krivi. Bez plina nema proizvodnje, a ni pogona Željezare. Sve institucije radile su negativno i protiv Željezare, a najbolji primjer za to je plinara. Uz to, proteklo ljeto radnici su masovno bili na bolovanju, prosječno 80-100 njih dnevno, od 400 radnika zaposlenih u Željezari' kazao je konzultant.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi